Tony Martin veilt zilveren olympische medaille voor Oekraïne: 'Ik hoop op 20.000 euro'
i

Getty Images

Tony Martin veilt zilveren olympische medaille voor Oekraïne: 'Ik hoop op 20.000 euro'

Eimert Pruis • 15:17, 27-03-2022 / Laatste Update: 02:41, 08-01-2024

De Duitse oud-wielrenner Tony Martin verkoopt de olympische medaille die hij in 2012 op de tijdrit veroverde en doneert de opbrengst aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De 36-jarige Duitser hoopt dat zijn zilveren plak van de Spelen van Londen zo’n 20.000 euro oplevert. "Dat zou een mooi resultaat zijn", zegt Martin in Bild.

"Als ik mijn kleinkinderen kan vertellen dat ik mensen heb geholpen met deze medaille, betekent dat veel meer voor mij dan ze het origineel te laten zien. Niemand neemt me mijn herinneringen af", aldus Martin, die in Zwitserland op een privéschool als leerlingbegeleider werkt en daar 43 vluchtelingen heeft opgevangen. "Door deze medaille te veilen, kan ik ze nog meer helpen."

Originele zilveren medaille

De 4-voudig wereldkampioen tijdrijden pakte in Londen achter de Brit Bradley Wiggins olympisch zilver. Hij veilt die originele medaille inclusief licht beschadigde doos nu voor de organisatie United Charity, die hulp biedt aan kinderen in nood in Oekraïne.

Gestopt na val

De onlineveiling duurt 2 weken. Het startbedrag is 5.000 euro. Martin besloot vorig jaar om zijn wielercarrière te beëindigen, ondanks een doorlopend contract bij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. De Duitser wilde niet langer door, omdat hij zich zorgen maakte om de veiligheid in de sport. Martin kwam in de Tour de France ten val omdat een toeschouwer met een bord in haar handen in de weg stond.