UCI boos op helikoptergebruik Remco Evenepoel, die hem huurde van Giro-organisator RCS

Bart van der Wijst • 14:33, 13-05-2023 / Laatste Update: 23:00, 11-12-2023

Remco Evenepoel en Soudal-Quick Step hebben de poppen aan het dansen. Na afloop van de etappe van vrijdag namen hij en zijn teamgenoten een helikoptervlucht naar het hotel vanaf de top van de Gran Sasso - Campo Imperatore. Daarmee was de Internationale Wielerunie UCI niet blij.

"Het transport per helikopter veroorzaakt een voordeel dat ingaat tegen de principes van fair play en de gebruikelijke maatregelen voor een gelijke behandeling qua hoteltransfers", schreef de UCI in een verklaring.

Groen moet je doen

"Bovendien gaat het gebruik van een helikopter ook in tegen het voornemen om de ecologische voetafdruk te beperken, zoals ook vastgelegd is bij de organisatie van WorldTour-wedstrijden", aldus de wielerunie. "De UCI zal de nodige maatregelen nemen en sancties opleggen om te verzekeren dat dergelijke praktijken niet meer gebeuren."

RCS

Toch moet de UCI niet alleen boos zijn op Quick Step. Giro-organisator RCS bood namelijk helikoptervluchten aan vanaf de finish gelegen op meer dan 2.000 meter hoogte. Ploegen konden betalen voor die diensten, maar de meerderheid koos voor vervoer via bus of auto. Dat duurde wel 2 à 3 uur langer dan de reis van Evenepoel.