1-2-3'tje Jumbo-Visma in Vuelta: Vingegaard wint voor Kuss en Roglic, rampzalige dag Evenepoel

Bart van der Wijst • 19:45, 08-09-2023 / Laatste Update: 21:49, 11-12-2023

Jonas Vingegaard heeft Jumbo-Visma opnieuw een mooie dag bezorgd in de Vuelta a España. De Deense winnaar van de Ronde van Frankrijk was de sterkste in de loeizware 13e etappe met aankomst op de Tourmalet. Achter hem eindigden ploegmakkers Sepp Kuss en Primoz Roglic. Remco Evenepoel was de grootste verliezer van de dag.

Kuss bleef ondanks het kleine verlies (halfminuutje) op Vingegaard in het rood. Wel won hij enorm veel tijd op de concurrentie, want ook Marc Soler (2e in het algemeen klassement) was nergens te bekennen op de slotklim.

Rampdag Evenepoel

Het was op voorhand een loodzware dag voor de renners in het peloton. Dat ondervond Evenepoel op. Vanwege het strakke tempo van Jumbo-Visma aan kop van het peloton moest hij al lossen op de Col d’Aubisque. Uiteindelijk verloor de winnaar van de Ronde van Spanje van vorig jaar enorm veel tijd. Later zal blijken wat er mis was met hem.

Luxepositie Jumbo

Met belangrijke knechten als Robert Gesink en Wilco Kelderman bleef Jumbo het tempo bepalen op de afsluitende Col du Tourmalet. Achter het duo fietste rodetruidrager Kuss, Vingegaard en Roglic. Jumbo had dus een goede hand om mee te pokeren.

Demarrage Vingegaard

Op iets meer dan 5 kilometer van de streep stampte Vingegaard in de groep der favorieten op de pedalen. Dat bleek uiteindelijk de beslissende demarrage. De Tourwinnaar werd niet meer achterhaald. Het rommelde daarachter nog wel, alleen het gezelschap kwam niet dichterbij.

Ook in het algemeen klassement is het 1, 2, 3 voor Jumbo-Visma, alleen dan in een andere volgorde: Kuss, Roglic en Vingegaard. De Amerikaan heeft zo'n 1,5 minuut voorsprong op zijn teamgenoten.