Vader van Mathieu van der Poel: 'Heel lang heeft hij dat voor ons geheimgehouden'
i

Getty Images

Vader van Mathieu van der Poel: 'Heel lang heeft hij dat voor ons geheimgehouden'

Marcel Roes • 14:44, 01-01-2024 / Laatste Update: 14:36, 07-01-2024

Mathieu van der Poel is nog maar net uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2023, of hij bouwt al aan een zegereeks die best kan uitmonden in de titel Sportman van het Jaar 2024. Hij wint veldrit na veldrit, met nog meer overmacht dan ooit.

Het AD sprak met de vader van MvdP, Adrie van der Poel. Op de vraag of Mathieu in zijn beste vorm ooit steekt, zegt pa dit: "Ja. Allez, de beste... Altijd moeilijk in te schatten, vind ik. Omdat dat samenhangt met de concurrentie, de parcoursen. Laat ons zeggen dat hij op z’n minst zijn beste vorm ooit benadert. Dat merk je in de resultaten."

Rugblessure

Door de jaren heen had de alleskunner op 2 wielen allerlei pijntjes en blessure. Maar in 2023 was hij daarvan bevrijd, en daardoor heeft hij zijn basis kunnen versterken. Adrie legt uit: "Er is veel veranderd, het afgelopen jaar. Zoals hij zelf al aangaf: die rug speelt hem niet langer parten. Het moet in de periode van het WK veldrijden in Hoogerheide zijn geweest dat hij me zei: ‘Goh pa, voor het eerst sinds lang voel ik echt niks meer van pijn, zálig!’ Heel 2023 is dat zo gebleven."

Geheim

Dat de wereldkampioen veldrijden een eigenzinnige vent is, dat wisten we al. Maar hij blijkt op dat gebied ook zijn vader te kunnen verrassen. Zo was hij zonder het te zeggen verhuisd naar Spanje!

Adrie: "Hij rijdt rond met een totaal verschillende mindset. Ook die verhuis naar Spanje in 2021 deed hem ongelooflijk veel deugd. Heel lang heeft hij dat voor ons geheimgehouden. Tot hij het op een dag, tijdens een etentje, kwam verkondigen. Hij had wellicht verwacht dat ik afkeurend zou reageren. ‘Wat ga je nú doen, man?’ (lacht) Maar we stonden daar gelijk met z’n allen achter."

Concurrentie

Zal Matje dit jaar al zijn 14 wedstrijden in de cyclocross winnen? Dat verwacht Adrie niet. Een uitglijder kan altijd gebeuren en natuurlijk zijn Wout van Aert en Tom Pidcock geen malse concurrenten.

"Maar ik denk dat ook ‘Matje’ nog beter zal worden. Al is de marge uiteraard een stuk kleiner dan bij Wout en Tom. Ik vind Pidcock trouwens redelijk sterk rijden, hoor. Niet vergeten dat hij een slechtere startpositie heeft dan Mathieu en Wout. En dat hij vorige week ook even ziek is geweest."