Vanthourenhout blijf Van der Poel ruim voor in Val di Sole, Iserbyt valt met brancard uit
i

photo: Cor Vos

Vanthourenhout blijf Van der Poel ruim voor in Val di Sole, Iserbyt valt met brancard uit

Jeroen Rooseboom • 17:32, 17-12-2022 / Laatste Update: 05:14, 12-12-2023

Veldrijder Michael Vanthourenhout heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole gewonnen. De Belg liet Mathieu van der Poel, die als favoriet begon maar slechts een bijrol speelde, ver achter zich. Eli Iserbyt werd, net als Fem van Empel eerder op de dag, na een blessure per brancard afgevoerd.

Na een volledig Nederlands podium bij de vrouwen eerder op de dag met Puck Pieterse als winnaar, werd er in Val di Sole ook bij de mannen op een fraaie rit gehoopt. Voor de cross rit gold Mathieu van der Poel, dit wereldbekerseizoen goed voor 2 zeges, als de grote favoriet. Ook omdat Italië Wout van Aert en Tom Pidcock op het besneeuwde parcours ontbraken.

Versnelling

Het lukte Van der Poel echter niet zijn favorietenrol waar te maken. De 27-jarige renner had zijn dag niet en kon geen enkel moment serieus meedoen om de eindzege. Dat gold wel voor Michael Vanthourenhout, die halverwege de cross een versnelling inzette en de koppositie stevig in handen nam. Die gaf de Belg niet meer weg, waardoor hij zijn 2e zege van dit wereldbekerseizoen boekte.

Niels van de Putte eindigde in Val di Sole knap als 2e, waarmee hij een fraai succes in zijn nog prille carrière boekte. Kevin Kuhn finishte als 3e. Laurens Sweeck, de leider in het wereldbekerklassement, eindigde als 4e.