Vermomming mislukt: mecanicien krijgt schorsing na bijzondere fraude
Foto ter illustratie / Ruben Oreel

Vermomming mislukt: mecanicien krijgt schorsing na bijzondere fraude

15:21, 26-02-2024 / Laatste Update: 15:24, 26-02-2024

Mecanicien Moira Barrett van de Amerikaanse vrouwenploeg Cynisca Cycling en teambaas Danny van Haute zijn geschorst nadat Barrett zich voordeed als een renster, terwijl zij dit helemaal niet is.

De teambaas wordt geschorst tot 31 december 2025 en hij krijgt een boete. Barrett wordt tot september 2024 geschorst. De ploeg Cynisca Cycling krijgt ook een straf, zij mogen niet meedoen aan de volgende wedstrijd op de UCI-kalender.

Probleem in ploeg

Het verhaal speelde zich af in juli van 2023 toen de Amerikaanse ploeg mee wilde doen aan de wedstrijd Argenta Classic - 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne in België. Het probleem was dat er vijf renners beschikbaar moesten zijn, maar de ploeg had er maar vier.

Teambaas Van Haute bedacht vervolgens dat hij de beschikbare renners kon laten liegen. Zij moesten zeggen dat de vijfde renner ziek was, maar de organisatie geloofde deze smoes niet en daarom moest er een vijfde renner bij de ploeg komen.

Volgens de internationale wielerunie UCI heeft Van Haute vervolgens nog een list bedacht: mecanicien Moira Barrett moest zich verkleden als renner en een mondkapje dragen als vermoming. Wanneer zij dit had gedaan moest ze alleen aan de start verschijnen en het startformulier ondertekenen. De list mislukte en nu heeft het team grote problemen. Cynisca Cycling, Van Haute, en Barrett kunnen nog in beroep bij het CAS (het Hof van Arbitrage voor de Sport).