Vlaamse wielerklassiekers krijgen vanaf dit seizoen gelijk prijzengeld
i

Getty Images

Vlaamse wielerklassiekers krijgen vanaf dit seizoen gelijk prijzengeld

Jeroen Rooseboom • 10:50, 23-02-2023 / Laatste Update: 01:57, 12-12-2023

Vrouwelijke wielrenners krijgen vanaf dit seizoen definitief evenveel prijzengeld in de Vlaamse voorjaarsklassiekers als hun mannelijke collega’s. Flanders Classics, dat koersen als Omloop het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem organiseert, had de stap vorig jaar al aangekondigd en komt nu met de bevestiging.

Voor de vrouwenedities van deze 2 wedstrijden geldt bovendien dat ze live op televisie te zien zullen zijn. De andere koersen uit de koker van Flanders Classics - zoals Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs en De Brabantse Pijl - zijn via een livestream te volgen.

Groot verschil met de mannen

Flanders Classics organiseert begin april ook de Ronde van Vlaanderen. In die koers kregen vrouwen vorig jaar voor het eerst al evenveel prijzengeld als de mannen. Een jaar eerder kreeg de winnares nog naar verluidt 1365 euro, terwijl de winnaar bij de mannen een premie van 20.000 euro zou hebben gekregen.

Wat nieuw is, is dat de Omloop het Nieuwsblad voor wielrensters nu een wedstrijd van het hoogste niveau is. Deze prestigieuze koers start zaterdag het wielervoorjaar. Volgens Flanders Classics begint dan ook een "nieuwe fase" voor de vrouwentak van de klassiekers.