Volop lof in het buitenland voor Mathieu van der Poel: ‘Een 10 is niet genoeg’
i

Getty Images

Volop lof in het buitenland voor Mathieu van der Poel: ‘Een 10 is niet genoeg’

Jeroen Rooseboom • 11:41, 10-04-2023 / Laatste Update: 21:18, 11-12-2023

Buitenlandse media zijn zeer positief over de manier waarop Mathieu van der Poel met de zege in Parijs-Roubaix voor de 3e keer een ‘monument’ op zijn naam zette. Maar de lekke band van Wout van Aert zorgt bij bijna alle kranten voor de vraag: wat als dat niet was gebeurd?

Het Laatste Nieuws zag dat Mathieu van der Poel, 28 jaar oud, op het toppunt van zijn kunnen zit. "Mathieu van der Poel zette op de piste van Roubaix een punt achter een indrukwekkend voorjaar", schrijft de Belgische krant. "Een prangend duel had deze Parijs-Roubaix kunnen worden tussen Van Aert en Van der Poel, beslecht met een sprint op de piste van Roubaix. Wat was de uitkomst daarvan geweest? Dat zullen we nooit weten. Parijs-Roubaix kreeg wel de winnaar die het verdiende."

"We zouden ook graag eens aanschuiven bij de paasbrunch die Mathieu van der Poel genuttigd heeft" voegt Sporza daaraan toe. "De Nederlander leek op zijn paasbest te woekeren met zijn krachten, maar beschikte over wonderbenen. Met een ijzersterke ploeg en een portie mazzel heeft hij opnieuw een monument te pakken."

Absolute top

Van de Gazzetta della Sport krijgt Van der Poel de maximale score: een 10. "En zelfs een 10 is niet genoeg voor deze VDP. Als je de favoriet bent om te winnen, is het nog moeilijker. Het was prachtig van hem en prachtig van Alpecin-Deceuninck, een ploeg die pas sinds dit jaar actief is in de World Tour, maar nu al aan de absolute top staat in de klassiekers."

Daarbij noemt de Italiaanse krant de Nederlander '1 van de slimste kampioenen in deze gouden eeuw van het wielrennen.' "Hij staat garant voor entertainment en is in staat een koers op te blazen wanneer je het minst verwacht. Het enige dat je kan doen is applaudisseren. Op 28-jarige leeftijd is hij volledig volwassen en laat hij het gevoel achter dat hij nog andere meesterwerken in petto heeft."

Gouden eieren

"Van der Poel met de gouden eieren", kopt L’Equipe na de onvergetelijke race op eerste paasdag. De Franse sportkrant benadrukt wel dat we nooit zullen weten wie echt de sterkste was, Van Aert of Van der Poel. "Het einde van de race beloofde enorm opwindend te worden, maar in feite kwam het langverwachte duel er niet. Van Aert reed lek, waardoor Van der Poel alleen wegreed en nooit meer werd bijgehaald."

Toch was er tijdens de wedstrijd al een licht voordeel voor Van der Poel, vond L’Equipe: "Hij was degene die tot dan toe het meeste koers had gemaakt, door meerdere mini-aanvalletjes te plaatsen."