Vooruitblik op Giro d'Italia: ‘Zou prachtig zijn als Groenewegen een keer sprint aantrekt voor Dekker’
i

Getty

Vooruitblik op Giro d'Italia: ‘Zou prachtig zijn als Groenewegen een keer sprint aantrekt voor Dekker’

Sjors Tanis • 11:00, 08-05-2021 / Laatste Update: 05:47, 07-01-2024

De Giro d’Italia gaat vandaag van start. Met Gio Lippens, commentator en journalist bij de NOS, blikken we vooruit op de 1e grote ronde van het seizoen.

Door Sjors Tanis

Net als vorig jaar volgt Lippens de Giro (en later dit jaar ook de Tour de France en de Vuelta) vanuit Nederland vanwege de coronapandemie. “Helaas zijn we er niet bij zoals gebruikelijk, op locatie, maar er zal toch genoeg te genieten zijn.”

Giro heel anders dan Tour

3 weken lang strijd om ritzeges en uiteindelijk die felbegeerde roze trui voor de eindwinnaar. De Ronde van Italië staat bekend om het spektakel. Lippens is fan van de Giro. “Het is wat mij betreft de mooiste grote ronde qua cultuur en beleving. Het wielerhart klopt daar écht”, aldus Lippens. “De Tour is het grootste spektakel ter wereld. Elke renner moet daar top zijn. In de Giro zie je nog wel eens dat een renner vrij matig begint aan de koers, maar aan het einde toch nog hoog staat in het klassement.”

Een voorbeeld: in de Giro van vorig jaar eindigde de uiteindelijke winnaar Geoghegan Hart in de 1e bergrit op bijna 2 minuten van Wilco Kelderman, die uiteindelijk als 3e eindigde in het klassement. “In de Tour zie je dat eigenlijk nooit en dat maakt de Tour ook zo zwaar. Het niveau is daar zó hoog”, aldus Lippens. "En dan is er nog de Vuelta, na de Tour, waar renners een soort ‘revanche’ kunnen halen na een tegenvallende Giro en/of Tour.”

Wie gaat met roze trui aan de haal?

De 1e grote ronde krijgt sowieso een andere winnaar, aangezien Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) ontbreekt op de deelnemerslijst. Met Egan Bernal en Pavel Sivakov (Ineos), Simon Yates (BikeExchange), Hugh Carthy (EF Education-Nippo), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Aleksandr Vlasov (Astana), Mikel Landa (Bahrain-Victorious), Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe), Jai Hindley en Romain Bardet (DSM), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) en João Almeida (Deceuninck-Quick Step) doen de komende weken genoeg sterke klassementsrenners mee in Italië.

Lippens is benieuwd naar Almeida, de 22-jarige Portugees die in de Giro van vorig jaar lange tijd de roze trui droeg en uiteindelijk als 4e eindigde. “In 2020 was het in het slotweekend gewoon op bij hem. Misschien is hij nu verder.” Het is ook uitkijken naar Remco Evenepoel, het 21-jarige toptalent. De Belg maakt in de Giro zijn rentree na een val in de Ronde van Lombardije, maar Lippens tempert de verwachtingen. “Eerst wilden ze hem bij de ploeg rustig brengen, toen snel en nu, mede door die blessure, weer rustig. Ik heb het idee: laat die jongen eens rijden zonder druk en dan kijken waar het schip strandt.”

Terugkeer Dylan Groenewegen

Wat betreft de Nederlanders kijken we vooral naar Bauke Mollema, die vermoedelijk voor etappezeges gaat in plaats van een hoge eindklassering En Dylan Groenewegen, die zijn rentree maakt na een schorsing van 9 maanden naar aanleiding van de vreselijke crash met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Kan Groenewegen direct weer meedoen voor de knikkers? “Hij is en blijft een winnaar, hij heeft de pure klasse”, aldus Lippens. “Als hij merkt dat het goed zit, vooral in het hoofd, dan denk ik dat hij er meteen voor zal gaan. Het ligt vooral aan het mentale aspect bij Groenewegen, fysiek zal hij zeker klaar zijn.”

Bij Jumbo-Visma hebben ze ook de snelle David Dekker in de selectie. Zou het 23-jarige talent de rol van sprintkopman over kunnen nemen? “Hij moet het nog bewijzen natuurlijk, maar ik heb er wel vertrouwen in. Het zou prachtig zijn als Groenewegen een keer de sprint aantrekt voor Dekker.”

Naast Groenewegen en Dekker is het qua sprinters ook uitkijken naar Caleb Ewan (Lotto Soudal), Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Elia Viviani (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Qhubeka ASSOS), Patrick Bevin (Israel Start-Up Nation) en Fernando Gaviria (UAE Team Emirates).

De Giro d’Italia 2021 start vandaag in Turijn met een individuele tijdrit van 8,6 kilometer. De 1e renner begint om 14.00 uur aan de rit tegen de klok. De laatste renner finisht rond 17.15 uur. Wie pakt de 1e roze trui? “Die zal Filippo Ganna wel ophalen, denk ik”, aldus Lippens. De 24-jarige Italiaan van Ineos is wereldkampioen tijdrijden en won vorig jaar liefst 4 etappes in de Giro, inclusief de openingstijdrit. "Het wordt zeker genieten de komende weken", besluit de wielercommentator.