Vuelta: Jumbo-Visma vindt het (voorlopig) mooi geweest en geeft rode trui aan avonturier, Spanje juicht
i

Getty Images

Vuelta: Jumbo-Visma vindt het (voorlopig) mooi geweest en geeft rode trui aan avonturier, Spanje juicht

Sjors Tanis • 19:17, 24-08-2022 / Laatste Update: 23:35, 11-12-2023

Jumbo-Visma is de rode leiderstrui in de Vuelta na 4 dagen kwijt. Geen paniek, het team van klassementsleider Primoz Roglic, titelverdediger én 3-voudig winnaar, koos daar zelf voor in de 5e etappe.

Een grote kopgroep mocht in het Baskenland strijden om de dagzege én het rood. Het was Marc Soler (UAE Team Emirates) die Spanje voor het eerst sinds 2020 een ritwinst bezorgde in een grote ronde. De rode trui was voor de Fransman Rudy Molard (Groupama-FDJ).

Na lange strijd krijgen avonturiers ruimte

De renners fietsten over ruim 187 kilometer van Irún naar Bilbao. Pas na ruim 70 kilometer kregen 18 avonturiers de ruimte van het peloton, waar Jumbo-Visma controleerde. De Nederlandse ploeg gunde de kopgroep veel voorsprong en al snel was duidelijk dat de rode trui (zo vroeg in de Vuelta) afgeven een optie was voor Roglic en co.

Lees ook: Daan Hoole moet 1e grote ronde verlaten na positieve coronatest: 'Kapot van'

Soler laat Spanje juichen

Op de laatste beklimming, de Alto de Vivero, met de top op zo'n 15 kilometer van de finish, ging Soler er vandoor bij de vroege vluchters. In de slotfase werd het heel spannend, maar de 28-jarige Soler hield stand en liet Spanje eindelijk weer eens juichen in een grote ronde. De laatste keer was dat dat gebeurde was voor Ion Izagirre (6e etappe Vuelta 2020). Soler won dat jaar overigens rit 2, dat was zijn 1e dagsucces ooit in een grote ronde.

(tekst gaat verder onder de tweet)

Op 4 tellen van winnaar Soler eindigde de Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Israel-Premier Tech) als 2e in Bilbao. De Brit Fred Wright (Bahrain-Victorious) finishte als 3e, maar kwam 2 seconden te kort om het rood te pakken. De leiderstrui ging dus naar Molard, de nummer 4 van de daguitslag.

Op naar 1e bergrit

Na 3 dagen door Nederland en 2 heuvelachtige etappes in het Baskenland gaat de Ronde van Spanje donderdag verder met de 1e bergrit. Het peloton finisht dan op Pico Jano (12,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent). In het algemeen klassement staat Roglic 5e, op 4'09 van Molard.