WERELDRECORD! Jeffrey Hoogland zet snelste tijd ooit neer op de kilometer
i

ProShots

WERELDRECORD! Jeffrey Hoogland zet snelste tijd ooit neer op de kilometer

Joris Kaper • 22:11, 31-10-2023

Het is Jeffry Hoogland dinsdag gelukt om het wereldrecord op de kilometer neer te zetten! De Nederlander reed op de wielerbaan in het Mexicaanse Aguascalientes het oude record dik uit de boeken!

Met een tijd van 55,433 seconden verbrak hij het oude record van de Fransman François Pervis uit 2013 (56,303 seconden). Hoogland moest starten vanuit stilstaande positie en had vervolgens slechts 4 rondjes de tijd voor zijn poging, die hij uiteindelijk direct omzette in een nieuw record!

Oude record

Het oude wereldrecord op de kilometer op de baan stond op naam van de Fransman François Pervis. Die reed in 2013 een tijd van 56,303 seconden. Dat deed Pervis op de baan in Aguascalientes. Dat is dezelfde baan als waar Hoogland zijn aanval op die tijd inzette. Die baan ligt op hoogte in Mexico, waardoor de lucht ijler is en dus minder weerstand biedt.

Wereldkampioen en laaglandrecord

Hoogland is al 4 keer wereldkampioen geworden op de kilometer en heeft ook het wereldrecord op de laaglandbanen in handen: 57,813. In Mexico moest het dus meer dan een seconde sneller. "Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan verbeteren”, zei Hoogland eerder nog op een persmoment in Apeldoorn.