Wielertrainer Pelgrim onthult 1 van de geheime wapens van wereldkampioen Evenepoel
i

Getty Images

Wielertrainer Pelgrim onthult 1 van de geheime wapens van wereldkampioen Evenepoel

admin • 16:41, 18-12-2022 / Laatste Update: 21:25, 11-12-2023

Volgens wielertrainer Koen Pelgrim van het Belgische Quick-Step-Alpha Vinyl is de aerodynamische houding van Remco Evenepoel 1 van de grootste wapens achter het succes van de Belg. Omdat Evenepoel slecht 1,71 is vangt hij minder wind dan de meeste andere renners, aldus de Nederlandse trainer in een interview met RIDE.

Volgens Pelgrim "levert een kleinere renner minder vermogen dan een grotere renner. Dit moet daarom gecompenseerd worden. Remco doet dit door met zijn kleine en tengere postuur heel compact op zijn fiets te zitten. Niet alleen op een tijdritfiets; maar ook op de gewone fiets vindt hij die houding. In de windtunnel heeft hij daardoor de laagste luchtweerstand van de ploeg. Voor Remco kost het geen enkele moeite om zijn hoofd naar beneden te houden en zijn lichaam laag te houden."

Weinig energie

De trainer geeft aan dat de wereldkampioen daarom zo goed op het vlakke kan rijden. "Zijn houding is zijn grote voordeel. Daarom kan hij voor iemand van 60 kilogram zo goed tijdrijden en houdt hij lange solo’s vol. Door dezelfde houding verspeelt hij in een groep ook weinig energie. Als hij in een wiel van iemand zit, hoeft hij relatief weinig moeite te doen. Terwijl als iemand in zijn wiel zit nog altijd vrij veel wind opvangt. Dat verklaard een deel van zijn succes van afgelopen seizoen."