Winnende Mathieu van der Poel knakte bijna op Paterberg: 'Pogacar was de sterkste'
i

EPA

Winnende Mathieu van der Poel knakte bijna op Paterberg: 'Pogacar was de sterkste'

Bart van der Wijst • 19:34, 03-04-2022 / Laatste Update: 02:02, 12-12-2023

Mathieu van der Poel won na een leipe rit de Ronde van Vlaanderen. De Nederlandse alleskunner blufte beter dan Tadej Pogacar en kwam als 1e over de streep in Oudenaarde. Na afloop sprak een blije Van der Poel met Sporza over zijn mooie zege.

"Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Ik ben ongelooflijk blij dat het gelukt is", waren de eerste woorden van Van der Poel. Hij en Pogacar gingen er in de slotfase van de Ronde met z'n tweetjes vandoor, alleen in de slotkilometer konden Dylan van Baarle en Valentin Madouas nog aanklampen. In het sprintje was MvdP uiteindelijk de snelste.

Paterberg

Van der Poel moest op de Paterberg, de laatste strook voor de finish, bijna lossen zei hij. "Vooral op de Kwaremont en Paterberg reed Tadej echt heel, heel snel naar boven", blikte Van der Poel terug. "Ik denk niet dat ik al ooit zo verzuurd ben boven gekomen. Maar ik wist dat ik mij erover moest hijsen en dat ik daarna nog even zou kunnen bekomen tot de sprint."

Die sprint kwam er uiteindelijk, voor het 3e jaar op rij voor Van der Poel. In 2020 was hij de snelste voor Wout van Aert, vorig jaar verloor hij van Kasper Asgreen. "Volgens mij was Pogacar misschien wel de beste man in koers. Ik had hem zeker het podium en zelfs de zege gegund. Maar ik ben ongelooflijk blij dat het mij gelukt is. Hier heb ik zo hard voor gewerkt", zei een tevreden Van der Poel.