Wout van Aert wint in Benidorm door valpartij Mathieu van der Poel
Wout van Aert en Mathieu van der Poel / Getty Images

Wout van Aert wint in Benidorm door valpartij Mathieu van der Poel

17:55, 21-01-2024 / Laatste Update: 18:00, 21-01-2024

Geen veertien uit veertien voor Mathieu van der Poel dit crossseizoen. De Nederlander was tot zondag iedere keer de beste, waar hij ook verscheen. Maar in het Spaanse Benidorm ging het mis. Van der Poel viel en kon de zege gedag zeggen; Wout van Aert profiteerde en won zo voor het eerst dit seizoen. Bij de vrouwen was Fem van Empel de beste.

Van der Poel won al tien veldritten dit seizoen, maar vooraf zei hij al dat zijn benen niet helemaal fris waren. De Nederlander had ook meteen materiaalpech en moest daardoor in de achtervolging.

Halverwege de koers had Van der Poel zijn concurrenten echter alweer bijgehaald. Dat zorgde voor een spannend einde, waarin er tien renners meededen om de eindwinst. Maar Van der Poel viel weg uit dat clubje - letterlijk. Dat had Van Aert in de gaten en die ging ervandoor met achter hem Michael Vanthourenhout. Van Aert liet landgenoot daarna achter en kwam solo over de streep.

Reactie Van der Poel

Van der Poel eindigde uiteindelijk als vijfde. "Ik maakte gewoon een fout en reed tegen een paal aan", reageerde Van der Poel op zijn foutje. "Ik voelde mijn benen ook wel, maar normaal had ik nog wel mee kunnen doen om de zege. Geen elfde overwinning, geen perfecte winnaar. Maar die ongeslagen reeks was meer iets voor journalisten. Ik wil een race winnen en dat is over twee weken bij het wereldkampioenschap."

Het WK veldrijden is op zondag 4 februari in het Tsjechische Tabor. Volgende week is nog een wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide.

Van Empel wint bij vrouwen, Alvarado de beste in wereldbeker

Ceylin del Carmen Alvarado is de allerbeste bij de wereldbeker in het veldrijden. Met nog één wedstrijd te gaan, kan zij niet meer worden ingehaald in het klassement. In Benidorm werd Alvarado derde, terwijl Fem van Empel de snelste was.

Van Empel was aan het strijden met Puck Pieterse om die eerste plek en trok uiteindelijk aan het langste eind. Alvarado keek van een afstandje toe naar die tweedstrijd en wist dat de titel bij een derde plek ook binnen zou zijn. Van Empel boekte op haar beurt haar vijftiende zege van het seizoen in het veldrijden.

Wereldbekerklassement

Pieterse maakte voor deze race nog kans op de titel. Maar door haar tweede plek en de derde plek van Alvarado, is het gat van 47 punten te groot om volgende week in Hoogerheide nog te dichten. Alvarado heeft nu 337 punten.