Ongelukkige Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

23 januari 2021

ANP
Tom Dumoulin stopt

Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen. De renner van Team Jumbo-Visma geeft op de site van zijn ploeg aan dat hij een pauze inlast en met verlof gaat.


De 30-jarige Dumoulin voelt zich ongelukkig en wil de tijd nemen om na te denken over zijn toekomst als profrenner. "Ik voel eigenlijk al een jaar dat ik heel moeilijk weet hoe ik als ‘Tom Dumoulin de wielrenner’ mijn weg moet vinden", aldus de Limburger.

Zichzelf vergeten
"Dat vind ik vooral moeilijk met alle druk die daarbij komt kijken en de verwachtingen van verschillende partijen", vervolgt de Giro-winnaar van 2017. "Ik wil het graag heel goed doen voor veel mensen. Ik wil graag dat de ploeg blij is met mij, maar ook de sponsoren, mijn vrouw en mijn familie. Ik wil het voor iedereen goed doen, en daardoor ben ik het afgelopen jaar een beetje mijzelf vergeten."

Opborrelen
"Wat wil ík nou? Wil ik nog wielrenner zijn? En zo ja, hoe? Wat wil de mens Tom Dumoulin eigenlijk met zijn leven?", vraagt de Jumbo-Visma-renner zich dan ook hardop af. "Dat is een vraag die van heel diep al een paar maanden aan het opborrelen is. En ik krijg de tijd niet om die vraag te beantwoorden. Daar werd ik langzaam ongelukkig van en dat is zonde."

Rugzak van 100 kilo
"Ik heb vrijdag het besluit genomen", zegt Dumoulin zaterdag. "De ploeg steunt me daarin en het voelt echt goed. Het is echt alsof er een rugzak van 100 kilo van mijn schouders is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker. Het voelt gewoon zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen van: ik ga echt even de tijd nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg."

Kwakkelend seizoen
Dumoulin stapte in 2020 over van Team Sunweb naar Jumbo-Visma, waar hij - mede door een blessure - een wisselend seizoen kende. In de Tour de France kon hij zijn gedeeld kopmanschap niet volledig waarmaken en eindigde hij als 7e in het algemeen klassement. In de Vuelta gaf Dumoulin na 7 etappes op.