Peter Sagan hangt eind 2023 zijn wielerfiets aan de beugel

27 januari 2023

Getty Images

Peter Sagan is bezig aan zijn laatste jaar als profrenner. Dat nieuws deelde de vandaag jarige Slowaak, die 33 jaar oud is geworden, op Twitter. De 3-voudige wereldkampioen stopt er na 2023 mee.


Overigens gaat Sagan nog wel heel even door na dit jaar, maar niet meer in de WorldTour. In 2024 wil hij in Parijs meedoen aan de Olympische Spelen, waar hij zijn carrière wil afsluiten op de mountainbike − zijn eerste liefde.

Afscheid
De renner van TotalEnergies sprak in de video: "Ik heb besloten dat dit seizoen mijn laatste jaar in de World Tour wordt. Maar jullie zijn niet zomaar van me af. Ik stap nog niet helemaal uit het wielrennen, want ik ga me na dit jaar voorbereiden op de de mountainbikewedstrijd van de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar. Als voorbereiding zal ik dan af en toe nog wel eens op de weg koersen, maar niet langer in de World Tour."

"Ik ben op mijn zesde begonnen met mountainbike en wil er als het lukt ook mijn loopbaan mee afsluiten. Het is niet eens de bedoeling een medaille te pakken. Dat is ook niet zo eenvoudig, want ik heb het al eens geprobeerd in Rio. Ik leg mezelf geen druk op, ik wil me vooral amuseren."

Veelwinnaar
Sagan is bezig aan zijn 14e jaar in het profpeloton. Hij fietste bij Liquigas, Cannondale, Tinkoff, Bora-hansgrohe en TotalEnergies en won vele prijzen. Zo was hij 12 keer ritwinnaar in de Tour de France en is hij daar recordhouder (7) van de groene trui. Daarnaast zegevierde hij in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem en was hij 3 keer de beste van de wereld: VS in 2015, Qatar in 2016 en Noorwegen in 2017.

Marlon
De voornaamste reden om te stoppen, is zijn zoontje Marlon. "Ik zie hem heel weinig. Ik ben nu vaak voor maanden weg om dan enkele dagen weer thuis te zijn en wéér voor maanden te vertrekken. Ik kan nooit écht bij hem zijn en het is belangrijk voor mij om zo veel mogelijk tijd met hem door te brengen. Straks wil ik het leven vanuit een andere hoek gaan bekijken, niet langer alleen als wielrenner."