‘Remcotada’: Remco Evenepoel slaat keihard terug in de Vuelta en pakt etappe en bergtrui

9 september 2023

Getty Images

Het is bij de Vuelta wel weer duidelijk geworden dat de ene dag de andere niet is. Remco Evenepoel verloor vrijdag nog bijna een half uur op alle klassementsrenners, maar zaterdag sloeg hij keihard terug met een zogenaamde 'remontada'. De Belg won de 14e etappe en pakte ook nog eens de bergtrui. De andere klassementsrenners vonden het wel best en daardoor hield Sepp Kuss de rode trui.


Evenepoel had vrijdag een enorme off-day, maar daar was zaterdag weinig van te merken. De Belg probeerde vanaf de start van de etappe om in de kopgroep te komen en dat lukte ook. Evenepoel had na zijn verschrikkelijke vrijdag een achterstand van 27 minuten op Sepp Kuss in het algemeen klassement en dus vond de rest het wel prima dat hij een paar minuten terug zou gaan pakken.

Evenepoel oppermachtig
Evenepoel pakte daarna alle bergpunten en neemt daarmee die trui over van Jonas Vingegaard, 1 van de 3 Jumbo-Visma sterren. Hij reed samen met Romain Bardet naar de slotklim en daar reed hij de Fransman ook helemaal zoek. Evenepoel stak zijn armen in de lucht toen hij over de streep kwam en rolden de tranen over zijn wangen.

Kuss houdt de rode trui
Waar Evenepoel veel zin had om aan te vallen, hadden de klassementsrenners daar na de zware dag daarvoor helemaal geen zin in. Alle grote namen kwamen samen over de streep en dus verandert er niets. Sepp Kuss van Jumbo-Visma blijft de leider en achter hem staan 2 ploeggenoten: Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.