Tom Dumoulin slaat WK over en stopt per direct als profwielrenner: ‘Het lukt me niet meer’

15 augustus 2022

Getty
Tom Dumoulin Stopt Per Direct Met Wielrennen Geen WK Weg

Tom Dumoulin heeft een punt achter zijn wielercarrière gezet. Dat meldde de 31-jarige Limburger maandag via sociale media. De renner van Jumbo-Visma zou aan het einde van het seizoen stoppen en wilde het WK nog rijden. Op die beslissing kwam hij dus terug.


"Ongeveer 2 maanden geleden kondigde ik aan dat ik aan het eind van het jaar zou gaan stoppen als profrenner. Ondanks de liefde voor de fiets merkte ik het hele voorjaar dat het niet liep zoals ik wilde en dat ik toe was aan een nieuwe levensfase", aldus Dumoulin op Twitter.

(G)een laatste kunstje
Dumoulin schreef verder dat hij zich dolgraag in alle rust, op zijn eigen manier, nog 1 keer volop wilde voorbereiden om te knallen op het WK. "Ik merk nu dat dat simpelweg niet meer lukt", vervolgde hij. "De tank is leeg, de benen zwaar en de trainingen gaan niet zoals gehoopt. Zeker niet als ik goed wil zijn op het WK."

Volgens Dumoulin was zijn crash van september vorig jaar de absolute druppel. "Toen, bij die crash op de training, is er iets geknakt. Ik moest de weg naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Dat was er 1 te veel."

De topper kijkt terug op een schitterende loopbaan. "Alles liep anders dan ik hoopte, maar ik kan met trots terugkijken op mijn loopbaan. Jarenlang haalde ik er heel veel passie uit en heb ik schitterende prestaties neergezet. Nu is het tijd om te genieten van andere dingen en van de mensen die me dierbaar zijn."

Dankwoord
Dumoulin bedankte tot slot al zijn teamgenoten en collega's uit de wielerwereld. "Bedankt dat jullie mij in deze fantastische tijd hebben bijgestaan. En speciale dank naar mijn vrouw, die er al die jaren voor mij is geweest."

Dumoulin gaat de boeken in als een van de succesvolste Nederlandse renners aller tijden. In 2017 schreef hij geschiedenis door als 1e Nederlander de Giro d'Italia te winnen. Het was de 1e Nederlandse eindzege in een grote ronde sinds 1980, toen was Joop Zoetemelk de beste in de Tour de France. Het ga je goed, TD!