Vakbond eist vergoeding van 1 euro van fan die massale Tour-valpartij veroorzaakte

13 oktober 2021

Rennersvakbond CPA wil 1 euro symbolische schadevergoeding ontvangen van een fan die tijdens de 1e etappe van de Tour de France van dit jaar een massale valpartij veroorzaakte. Donderdag staat de vrouw, die het bekende 'Allez Opi Omi' bord omhoog hield, voor de rechter.


De Franse vrouw uit Brest stond langs de weg toen het peloton passeerde. Ze toonde haar kartonnen bord voor alle camera's en stond nadien met de rug naar de renners toe. Ook stond ze op de weg, waarna de megacrash het gevolg was.

Woede
Tour-organisatie ASO deed, net als CPA, aangifte tegen de vrouw. Zij werd enkele dagen later gearresteerd. ASO diende geen aanklacht in. Op de vrouw werd een heuse jacht geopend. CPA daarentegen wil wel dat de vrouw voor de rechter voor gaat komen.

"Ze heeft het niet met opzet gedaan, daar zijn we van overtuigd", zei Gianni Bugno. Volgens de voorzitter van CPA bracht ze wel de gezondheid van veel renners in gevaar. "Door haar onvoorzichtige gedrag!" Meerdere renners hielden verwondingen over aan het incident. Een enkeling moest opgeven en sommigen leden meteen al veel tijdverlies.

Sh*tshow
"Iedereen bereidt zich al maanden voor op de Tour", ging Bugno verder. "Dan is het onacceptabel dat dit verpest wordt door een fan die zichzelf belangrijker vindt dan de renners." Er wordt 1 euro symbolische schadevergoeding gevraagd. "Dit weegt niet op tegen de 2 gebroken armen van Marc Soler of de verwondingen van Tony Martin."

Met deze symbolische vergoeding hoopt Bugno en co de aandacht van het publiek te krijgen. "Zodat toeschouwers zich respectvol en verantwoordelijk gedragen. Deze beelden zijn de wereld overgegaan. We willen niet dat zoiets nog eens gebeurt. Laat het een waarschuwing zijn."

Veroordeling
De 30-jarige Française hangt 2 jaar cel boven het hoofd. Dit vanwege het 'onopzettelijk veroorzaken van lichamelijk leed' en het schenden van veiligheidsvoorschriften. De zaak is donderdag om 13.30 uur.