Van der Breggen na laatste zege in Waalse Pijl: ‘Volgend jaar val ik die meiden niet meer lastig’

21 april 2021

Getty
Van der Breggen op het podium van de Waalse Pijl.

In haar laatste optreden in de Waalse Pijl voegde Anna van der Breggen zege nummer 7 toe op de Muur van Hoei. Vanaf 2015 bleef ze ongeslagen op de allesbepalende slotklim. "Ongelooflijk eigenlijk", sprak ze na afloop.


"Het was de laatste keer, volgend jaar val ik die meiden niet meer lastig. Het is een vreemd gevoel." Van der Breggen verruilt na de Olympische Spelen de fiets voor een plek in de ploegleiderswagen van SD Worx.

Tactisch minder
"Deze was echt wel speciaal", vertelde de net 31 geworden wereldkampioene. SD Worx kwam met een sterk, maar jong blok aan de start en tactisch klopte niet alles. "Het was een harde koers, het is meer dan de Muur oprijden. We moesten in achtervolging toen een aantal rensters was weggereden. Tactisch hebben we niet onze beste koers gereden. Maar dat is wel een beetje logisch, want we reden hier met een heel jonge groep meiden. Ze zijn nog niet zo gewend om de koers te lezen. Als je aan de start staat met Amy Pieters of Chantal Blaak dan weten zij welke ontsnapping ze niet mogen missen. De meisjes van deze groep moeten nog leren in de koers. Gelukkig eindigt het allemaal goed en win ik alsnog."

Lof voor ploeggenote
Talentvol ploeggenote Demi Vollering moest zich in de slotfase opofferen om de ontsnapte Amerikaanse Ruth Winder terug te halen. Van der Breggen: "En dat vond ik heel knap van haar. Ze maakte de beslissing om het gaatje te dichten. Geweldig dat ze dat doet. Ze was heel eerlijk en stelde dat ze geen superbenen had om het zelf af te maken en mijn kansen op succes groter waren. Als je dat op die leeftijd durft zeggen, dat vind ik wel mooi. Ze riep door het oortje dat zij het gat wel zou dichtrijden: 'blijf jij maar zitten, Anna en hou je rustig.' Dat gebeurde net in de afdaling, voor we de laatste keer de Muur zouden oprijden."

Daarna was het aan Van der Breggen om het af te ronden. "Gelukkig ken ik deze klim nu al vrij goed", keek ze terug. "De Muur ligt me gewoon. Ik was vooraf wat onzeker omdat ik vorige week ziek was geweest. Maar tijdens de wedstrijd voelde ik dat het goed zat. Wanneer dat gebeurde? Wel toen Annemiek (van Vleuten) in de aanval ging en ook daarvoor kon ik een aanval goed beantwoorden. Ik gaf het ook aan aan de andere meisjes. Maar dan moet je het wel nog waarmaken."