Hakim Ziyech: 'Wij hebben laten zien hoe je met ouders om moet gaan'
i

Getty Images

Hakim Ziyech: 'Wij hebben laten zien hoe je met ouders om moet gaan'

Eimert Pruis • 21:16, 18-04-2023 / Laatste Update: 02:40, 12-12-2023

Hakim Ziyech kijkt met een trots gevoel terug op het voor Marokko succesvol verlopen WK in Qatar. In gesprek met het tijdschrift Vogue vertelt de 52-voudig international onder meer over de bijzondere rol die de aanwezige moeders van selectiespelers hadden in het bereiken van de van Frankrijk verloren halve finale (2-0).

"Wij hebben laten zien hoe je met ouders om moet gaan. Ik denk dat dat mensen heeft geraakt", aldus de Chelsea-middenvelder, wiens moeder niet in Qatar aanwezig was. "Ze is al aardig op leeftijd, veel mensen werden ziek daar. Dat wilde ik haar niet aandoen. Ik wil haar graag nog een tijdje bij me houden."

Mooiste beelden van het WK

Buiten de sportieve successen bestempelt de aanvaller de onderonsjes die medespelers met hun moeders hadden uiteindelijk tot een van zijn hoogtepunten van het toernooi. "Ik zag een teamgenoot die zijn moeder op haar voorhoofd kuste; dat zijn de mooiste beelden van het hele WK."

Intieme band met moeder

Van de oud-Ajacied was al bekend dat hij een warme band onderhoudt met zijn moeder. De grote stappen in zijn voetballoopbaan hebben daar sindsdien weinig aan veranderd, vertelt hij. Ziyech noemt zijn moeder "heel nuchter". "Ze is ook gewoon gehecht aan haar huis, woont er al 40 jaar. Haar kinderen zijn daar geboren, haar man is er overleden."

Geweldig WK van Marokko

De halve eindstrijd bereikten 'de Leeuwen van de Atlas' na het winnen van een poule met Kroatië, België en Canada. Daarna schakelde de ploeg van bondscoach Walid Regragui achtereenvolgens Spanje en Portugal uit. In de troostfinale greep de Noord-Afrikaanse ploeg naast een medaille tijdens het weerzien met Kroatië (2-1).