🎥 | Concurrent zegt dat Nederlandse parazwemmer niet blind is: 'Kan normaal door telefoon scrollen'

Marcel Roes • 14:39, 28-08-2021 / Laatste Update: 11:03, 05-01-2024

Om deel te nemen aan de Paralympische Spelen worden atleten helemaal binnenstebuiten gekeerd om heel precies aan te wijzen welke beperkingen ze hebben. Daarna krijgen ze codes toegewezen zoals SU5, T62 en F46. Ten 1e is dat om een min of meer eerlijke strijd mogelijk te maken, ten 2e om fraudeurs geen kans te geven.

Toch is er misschien een nepper actief in Tokio. De blinde zwemmer Rogier Dorsman werd paralympisch kampioen op de 400 meter vrije slag. Maar is hij wel echt blind? De Poolse zwemmer Wojciech Makowski zegt dat Dorsman de boel belazert. Maar hoe weet Makowski dat dan weer?

Scrollen op telefoon

De Pool blijkt Dorsman een beetje gestalkt te hebben. Hij weet van alles over het gedrag van zijn concurrent en heeft zelfs meerdere video's gemaakt. Daarop is te zien dat Dorsman zelfstandig voedsel op zijn bord legt in de kantine en op een normale manier door zijn telefoon scrollt. En alhoewel Dorsman netjes een blindenstok bij zich heeft, blijkt hij die niet te gebruiken om bij het wandelen obstakels te vermijden.

World Para Swimming

Makowski heeft zijn detectivewerk gedeeld met de World Para Swimming. De bond was niet echt overtuigd en deed verder niets. "Het maakt me ziek en het verwoest mijn vreugde van deze Paralympische Spelen", zegt de Pool. "Hij heeft nota bene 2 maanden geleden nog het wereldrecord op de 200 meter wisselslag verbroken."

Geblindeerde bril

Het NOC*NSF meent dat Dorsman grondig en juist is gekeurd door de internationale instanties. Ook moeten alle zwemmers bij de Paralympische Spelen een geblindeerde bril dragen. Onderzoeker Kai Krabben, die promoveerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op het onderwerp classificatie voor sporters met een visuele beperkingen, neemt het ook op voor Dorsman.

"Paralympische atleten zijn vaak ontzettend goed in zichzelf aanpassen", legt Krabben uit. "Daarnaast is Rogier niet blind geboren, maar is zijn zicht in de loop der jaren slechter geworden. Vaak is deze groep goed in staat om bepaalde handelingen nog normaal uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld een telefoon met behulp van grote lettertypes en geluid prima gebruiken. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat hij daar gewoon de weg kende."