🎥 | Zien! Toptalent Evgenia Chikunova (18) vermorzelt wereldrecord op 200 meter schoolslag

Trevor Wagener • 16:40, 22-04-2023 / Laatste Update: 06:48, 12-12-2023

Zwemtalent Evgenia Chikunova is van een ander niveau en dat bleek vrijdag maar weer bij de Russische kampioenschappen in Kazan. Het 18-jarige toptalent noteerde een nieuw wereldrecord op de 200 meter schoolslag. Chikunova tikte in de finale aan na 2.17,55.

Met die tijd was Chikunova bijna 1,5 (!) seconde sneller dan het oude wereldrecord van Tatjana Schoenmaker. De Zuid-Afrikaanse veroverde in 2021 op de Olympische Spelen van Tokio goud op de 200 school met een tijd van 2.18,95. De toen nog pas 16-jarige Chikunova deed ook mee aan die olympische finale en greep toen net naast een medaille (4e).

Wereldrecord Chikunova

De internationale zwembond WA (World Aquatics) moet de 2.17,55 nog wel officieel erkennen als wereldrecord. "Dat kunnen we alleen doen als alle benodigde stappen zijn gezet en aan alle eisen is voldaan", zei een woordvoerder over Chikunova's prestatie.

Tes Schouten scherpte onlangs haar Nederlands record op deze afstand aan tot 2.22,21. Dat was de beste tijd ter wereld van dit jaar, tot de opzienbarende prestatie van Chikunova in Kazan.

Mogelijk geen WK

Volgens NU.nl is de kans aanwezig dat Chikunova géén WK zal zwemmen. Atleten uit Rusland en Wit-Rusland zijn niet welkom op internationale toernooien als gevolg van de invasie van Rusland in buurland Oekraïne.

Vorige maand mochten atleten uit die landen van het IOC, zij het onder strenge voorwaarden, weer meedoen. Zij mogen dat alleen onder een neutrale vlag en mogen de oorlog daarbij niet openlijk steunen.