Nederlandse Betty Brussel (van 99 jaar) heeft drie wereldrecords verbroken met zwemmen
Betty Brussel / YouTube

Nederlandse Betty Brussel (van 99 jaar) heeft drie wereldrecords verbroken met zwemmen

20:22, 23-01-2024

Betty Brussel is 99 jaar, maar kan nog zwemmen als de beste. De Nederlands-Canadese vrouw heeft liefst drie wereldrecords in haar leeftijdsklasse verbroken. "Als ik win, dan ben ik blij met de winst, maar als ik een mooie tijd heb, dan ben ik blijer."

Brussel heeft de records op de 50 meter borstcrawl en de 50 meter rugcrawl verbroken en zwom ook nog eens vier minuten sneller dan haar vorige record op de 400 meter vrije slag. Brussel verbrak die records bij de leeftijdsklasse van 100-104, waar ze aan mee mag doen omdat ze dit jaar die leeftijd bereikt.

Brussel deed bij The Guardian haar verhaal. Wat blijkt? Zoveel geeft ze niet om die records. "Ik denk niet na over de records. Ik zwem gewoon en probeer het zo goed mogelijk te doen. Als het dan een record is, prima. Als ik win, dan ben ik blij met de winst, maar als ik een mooie tijd heb, dan ben ik blijer."

'Mama, je bent oud!'

Op een paar afstanden in haar leeftijdsklasse zijn nog geen tijden neergezet, dus Brussel kan nog meer records pakken. Al zal ze daar zelf dus niet zo mee bezig zijn. Haar dochter van 70 jaar vindt het allemaal maar bijzonder. "Zij zegt tegen me: ‘Mama, je bent oud!’, maar ik voel me helemaal niet oud. En na het zwemmen, voel ik me altijd beter, ik vergeet dan al mijn zorgen."