Onderzoek naar zwemcoach Mark Faber wegens 'meldingen van ongenoegen'
i

ANP

Onderzoek naar zwemcoach Mark Faber wegens 'meldingen van ongenoegen'

Joris Kaper • 14:35, 17-11-2023

Zwembond KNZB heeft een onderzoek ingesteld naar het functioneren van coach Mark Faber. De bond wilde naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant geen uitspraken doen, maar uit een reactie van Faber zelf blijkt dat een onderzoek naar "meldingen van ongenoegen" bezig is.

Faber werd afgelopen zomer geïnformeerd dat er bij het CVSN (Centrum Veilige Sport Nederland) meldingen 'van ongenoegen' zijn gedaan. "Deze meldingen gaan over het beleid in het topsportprogramma zwemmen en raken ook mij", zei Faber in een reactie richting de Volkskrant.

Onderzoek extern bureau

"De KNZB gaf daarop een extern bureau opdracht voor een onafhankelijk onderzoek. Dat is nog bezig en dus kan ik geen reactie geven op de aard en de inhoud van de meldingen", aldus de zwemcoach van onder meer topzwemmer Arno Kamminga. Faber zei in zijn reactie wel dat hij het 'bijzonder vervelend' vindt dat sporters ongenoegen hebben ervaren.

Ongenoegen

"In mijn functie als KNZB-hoofdcoach heb ik altijd de intentie gehad om de zoektocht naar de (sportieve) grenzen hand in hand te laten gaan met plezier in de sport", zegt Faber. "Mocht uit het onderzoek blijken dat sporters, destijds of achteraf, zich daarbij niet prettig hebben gevoeld, dan spijt me dat enorm."

'Ongepast gedrag'

De Volkskrant meldde eerder dat Faber volgens een aantal zwemmers ongepast gedrag zou hebben vertoond. De krant citeerde uit een vertrouwelijke brief van directeur Aschwin Lankwarden van de KNZB aan zwemmers op 14 juni, waarin de klachten werden omschreven als 'signalen van ongenoegen met elementen van grensoverschrijdend gedrag'.