🏳 | Russische zwemmer weigert blanco deelname aan Olympische Spelen: 'Ik wil geen zwart schaap zijn'
i

Getty Images

🏳 | Russische zwemmer weigert blanco deelname aan Olympische Spelen: 'Ik wil geen zwart schaap zijn'

Matthijs Nijhuis • 15:24, 27-12-2023 / Laatste Update: 11:25, 07-01-2024

Zwemmer Kliment Kolesnikov vertikt het om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Kolesnikov is nog altijd wereldrecordhouder op de 50 meter, maar mag dankzij zijn Russische nationaliteit alleen meedoen onder een neutrale vlag. Daar heeft hij nou net geen zin in.

"Ik wil geen zwart schaap zijn tussen de anderen", verklaart Kolesnikov aan het Franse persbureau AFP. "Op dit moment is het onder de huidige omstandigheden onaanvaardbaar voor mij om deel te nemen aan de Spelen van 2024. De droom van een Olympische gouden medaille blijft bestaan, maar ik ben niet verdrietig dat ik niet kan gaan", aldus de 23-jarige zwemmer.

Strenge regels

Russische sporters moeten zich van het IOC, de organisator van de Spelen, aan strenge regels houden. Dat betekent geen vlag, geen volkslied en al helemaal geen banden met het Russische leger of de oorlog in Oekraïne. Voor Kolesnikov is dat duidelijk teveel gevraagd.

De Rus is 6-voudig Europees kampioen en 6-voudig wereldkampioen kortebaan. Hij won in 2021 op de Spelen van Tokio brons op de 100 meter vrije slag en zilver op de 100 meter rugslag.