Sharon van Rouwendaal pakt na bloedstollende eindsprint goud bij WK zwemmen op 10 kilometer open water
Sharon van Rouwendaal is dolblij na het veroveren van de wereldtitel in Doha. © Getty Images

Sharon van Rouwendaal pakt na bloedstollende eindsprint goud bij WK zwemmen op 10 kilometer open water

10:32, 03-02-2024 / Laatste Update: 11:11, 03-02-2024

Sharon van Rouwendaal heeft zaterdag op het WK zwemmen goud gepakt op de 10 kilometer open water. Van Rouwendaal liet zich tijdens de wedstrijd in Qatar veel van voren zien en was uiteindelijk in de eindsprint de Spaanse Maria de Valdes net te snel af. Het is voor de Nederlandse na 2022 de tweede keer dat ze wereldkampioen wordt op deze discipline.

Van Rouwendaal werd in 2016 olympische kampioen in Rio de Janeiro op deze afstand en pakte in Boedapest twee jaar geleden dus ook al goud op het WK. In Doha was het zaterdag lange tijd enorm spannend en pas in de laatste meters kon ze afrekenen met de Spaanse De Valdes.

Bloedstollend einde

Het veld bleef lange tijd bij elkaar. Van Rouwendaal probeerde halverwege de race al een keer weg te zwemmen, maar dat lukte niet. Op ruim twee kilometer van het einde was er nog een grote groep van twintig zwemsters over. Dat was voor Van Rouwendaal het signaal om het tempo eens op te voeren. 

De groep werd uitgedund en de Australische Moesha Johnson leek daarna het meeste over te hebben. Zij zwom weg, sloeg een gat, maar werd toch weer bijgehaald. In de eindsprint streed een kleine groep om de wereldtitel. Van Rouwendaal en De Valdes maakten het heel spannend, maar de Nederlandse tikte net als eerste aan en pakte daarmee het goud.

'Dit is gestoord'

Van Rouwendaal was dolblij na afloop. Ze had vooraf al een heel goed gevoel over de wedstrijd: "Dit is gestoord. Ik voelde me heel sterk. Je hebt maar een paar keer het gevoel dat je gaat winnen, ik heb dat misschien twee keer gehad in mijn carrière. Ik voelde me heel sterk, maar dan moet je het wel nog laten zien en uiteindelijk heb ik dat gedaan."

Buiten de wereldtitel zit er nog een mooie kant aan de winst van Van Rouwendaal. Door haar gouden medaille is ze definitief geplaatst voor de Olympische Spelen van deze zomer. In Parijs gaat ze proberen voor de tweede keer goud te pakken. De winst op het WK zal haar in ieder geval veel vertrouwen geven.