Schouten dolblij na verrassend WK-brons op 200 meter schoolslag: 'Gas moest erop'

Trevor Wagener • 16:33, 28-07-2023 / Laatste Update: 07:28, 12-12-2023

Na Marrit Steenbergen pakte ook zwemster Tes Schouten een bronzen medaille op het WK. De 22-jarige Nederlandse snelde in de finale van de 200 meter schoolslag naar het brons. "Op de 2 toernooien hiervoor kwam het er niet uit. Hier ben ik héél blij mee", glunderde ze bij de NOS.

Een uur eerder werd Steenbergen 3e in de finale van de 100 meter vrij. Met haar landgenote wilde Schouten niet vergeleken worden. "Nee joh, dat doe ik niet. Ik wist van tevoren dat ik dit kon. Dat ik in de buurt kon komen. Ik moest rustig blijven en dat ik in een persoonlijk record 3e word, ben ik echt heel blij mee."

Topreactie Tes Schouten na bronzen WK-medaille

De laatste 25 meter was Schouten niet zozeer met verzuring bezig. "Ik lag er goed bij, en mocht het niet verkloten. Het gas moest erop maar mijn hoofd dacht wel 'KUT!'. Oh, dat mag ik niet zeggen he? Nee dat mag ik niet zeggen, maar dat was het wel."

Waarom dan? Schouten lag goed, ging zij verder. "Wat te doen? Mijn eigen ding of met de rest mee? Het ding is dat je dan óf veel te hard of te langzaam gaat. Tot op zekere hoogte deed ik wat ik wilde maar op de laatste meters kom je er niet onderuit om om je heen te kijken en ga je tot het gaatje."

SuperSchouten

Dan is het erop of eronder, rondde Schouten af. "Ik dacht steeds: 'eigen ding, eigen ding' want dat doe je het hele jaar maar dat is moeilijk met een medaille in het vooruitzicht." Na WK-succes op de schoolslag van Arno Kamminga werd Schouten gevraagd naar het geleverde werk van coach Mark Faber. "Mark is een goede coach, hij heeft op alle slagen veel kwaliteiten."

Schouten zelf ook. De zwemster had op haar 3e eindronde eindelijk succes. "Bij die 1e twee kwam het er niet uit. Op de korte baan lukte het wel, maar de Olympische Spelen (van Parijs in 2024) zijn op de lánge baan." Eind goed al goed zo, aldus Schouten. "Het kan nog beter, dus dit is fijn voor in februari en voor de Spelen over een jaar."