🎥​ | Van den Hoogenband over bewusteloze synchroonzwemster: 'Kan niet bij alles de lifeguard sturen'

Eimert Pruis • 13:34, 24-06-2022 / Laatste Update: 03:08, 12-12-2023

Cees-Rein van den Hoogenband, de voorzitter van de medische commissie van wereldzwembond FINA, vindt dat er goed is gereageerd toen woensdagavond synchroonzwemster Anita Alvarez onder water het bewustzijn verloor. Niemand van de FINA dook het water in, de coach van Alvarez deed dat wel en redde het leven van de Spaanse. "Je kan niet bij alles en nog wat de lifeguard het water in sturen."

Dat is de mening van Van den Hoogenband, de medische baas van de FINA en vader van oud-topzwemmer Pieter van den Hoogenband. Bij de NOS vertelt hij dat de coach gewoon "supersnel" reageerde. "De lifeguards reageerden volledig adequaat. Ik bedoel het niet gemeen, maar ik ben bang dat de coach ook wel vermoedde dat er problemen waren. Want we hebben dit probleem met dit meisje een jaar geleden in Spanje ook gehad."

Nu 3 keer gebeurd bij Alvarez

Van den Hoogenband vindt het onverantwoord dat er na 3 keer nog niet is uitgezocht hoe het zit met de zwemster. Volgens berichten zou Alvarez vrijdag toch weer het bad in wil gaan om competitie te zwemmen bij de WK. "Daar ben ik volledig op tegen, daar ga ik voor liggen."

'Het reddingspersoneel was maar wat aan het staren'

De coach zelf reageerde later ook op het gebeuren. Tegen de Spaanse sportkrant AS zegt Andrea Fuentes dat ze is geschrokken van de passieve houding van de lifeguards. "Toen ik haar naar de bodem zag zinken keek ik naar het reddingspersoneel. Ik zag meteen dat het fout zat, maar zij waren maar aan het staren en reageerden helemaal niet. Op dat moment denk je: 'ga ik erin springen of niet'. De keuze was makkelijk gemaakt. Zo zit ik in elkaar. Ik kan dan niet zo maar blijven staren."