EK atletiek in Polen blijkt coronabom: 8 Nederlandse atleten besmet

15 maart 2021

AP

In totaal 8 atleten die deelnamen aan de EK atletiek vorig weekend in het Poolse Torun zijn bij terugkeer in Nederland positief getest op het coronavirus. De Atletiekunie bevestigt dat aantal, maar maakt geen namen bekend. Geen van de atleten is echt ziek. "Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van”, zegt technisch directeur Ad Roskam.


De atleten hebben de besmetting zeer waarschijnlijk in Torun opgelopen tijdens het toernooi, waar volgens Roskam het naleven van coronaregels moeizaam verliep. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na. “De atleten zouden in een aan de ploeg toegewezen bus van het hotel naar de hal worden vervoerd, maar iedereen zat door elkaar. Wat niet zo vreemd was, want het was buiten koud, dus niemand wilde lang wachten.”

Europese bond verantwoordelijk
De Atletiekunie heeft de positieve gevallen binnen de ploeg gemeld aan de Europese bond, die eindverantwoordelijk was voor het toernooi. Ook bij andere landen zijn er atleten positief getest. "We hebben sneltesten gedaan en afgelopen week nog een PCR-test. De incubatietijd is nu voorbij, dus ik denk dat het bij deze 8 gevallen blijft, maar we blijven opletten”, aldus Roskam.Vrij
De meeste atleten die actief waren op de EK indoor hebben deze week vrij. De positief geteste atleten hebben na terugkeer ook geen contact gehad met andere atleten op Papendal. Het contactonderzoek van de besmette atleten heeft voor zo ver bekend alleen negatieve testuitslagen opgeleverd.

Meest succesvolle EK ooit
Het EK indoor was de meest succesvolle ooit voor Nederland. De Oranje-equipe eindigde in Polen bovenaan in het medailleklassement met 7 medailles: 4 goud (Femke Bol op de 400 meter, Nadine Visser op de 60 meter horden en de 2 estafetteploegen op de 4x400 meter), 1 zilver en 2 brons.