1-2'tje bij kogelstoten voor Nederland: goud Jessica Schilder, zilver Jorinde van Klinken op EK atletiek
Jorinde van Klinken en Jessica Schilder. © Getty Images

1-2'tje bij kogelstoten voor Nederland: goud Jessica Schilder, zilver Jorinde van Klinken op EK atletiek

22:34, 07-06-2024 / Laatste Update: 07:27, 08-06-2024

Dubbel succes bij het kogelstoten voor TeamNL bij de EK atletiek. Jessica Schilder stootte het verst met 18,77 meter en prolongeerde haar Europese titel, gevolgd door Jorinde van Klinken. Een upgrade voor haar, zij pakte bij de vorige EK in München nog brons. Yemisi Ogunleye werd derde.

Beide vrouwen begonnen sterk aan de finale. Na twee stoten bezetten ze al de plekken die ze uiteindelijk zouden opeisen. Schilders beste worp was 18,77 meter, Van Klinken kwam tot 18,67 meter, haar seizoensrecord. De Duitse Yemisi Ogunleye bleef steken op 18,62 meter.

Toppers bij EK atletiek

Het deelnemersveld was tamelijk sterk. Enkele buitenlandse concurrenten van het Nederlandse topduo waren de Zweedse Fanny Roos, de Duitse Yemisi Ogunleye, winnaar van zilver bij de meest recente WK indoor, en de Portugese Jessica Inchude. Bij de WK indoor in Glasgow 2024 werd Schilder vijfde. De Volendamse kwam toen in zes pogingen tot vijf ongeldige worpen.

Busrit

Eerder op de dag waren de kwalificaties. De busrit van Schilder vanuit het hotel naar de atletiekbaan duurde langer dan ze had verwacht: 75 minuten. Daardoor kon ze niet na aankomst een stukje gaan lopen, wat ze van plan was als onderdeel van haar voorbereidingen. Dat leverde wat spanning op, meldt Haarlems Dagblad. "Mijn benen wilden graag wandelen en ik zat vast in de bus", aldus Schilder.

"Geweldig dat we één en twee zijn geworden", zei de winnares tegen de NOS. "Het was zwaar. Ik merk dat ik niet topfit ben. De afstanden zijn niet om over naar huis te schrijven. Maar ja, goud is goud." Van Klinken was euforisch: "Niet normaal, ik ben zo blij. Ik hoop dat mensen beseffen hoe fenomenaal dat is. Zo een bijzonder moment voor ons. Maar volgende keer pak ik haar."