Sifan Hassan volgt in Chicago Marathon de kopgroep: ‘Ik ga ze gewoon volgen, dan zien we het wel’
i

AFP

Sifan Hassan volgt in Chicago Marathon de kopgroep: ‘Ik ga ze gewoon volgen, dan zien we het wel’

Martijn Baars • 22:06, 03-10-2023 / Laatste Update: 18:29, 07-01-2024

Sifan Hassan zal zondag in de Chicago Marathon meegaan met de kopgroep. Na haar verbluffende winst in april in Londen is de 30-jarige atlete benieuwd waar ze deze keer toe in staat is. "Dat is hoe ik race, ik kan ze niet laten gaan.”

Wat haar concurrenten zondag tijdens de Chicago Marathon precies van plan zijn, weet Sifan Hassan niet. Wel verklapt ze, vanuit haar woonplaats in Utah, dat het plan vanuit het Keniaanse kamp (met toppers Ruth Chepngetich en Joyciline Jepkosgei, red.) een aanval op het wereldrecord was.

Wereldrecord

Drie weken geleden althans, toen de mondiale toptijd nog op 2.14.04 stond. Maar na de enorme progressie van Tigist Assefa, die anderhalve week geleden in Berlijn verbaasde met haar 2.11.53, is het nog maar de vraag wat er van die snode plannen over is.

'Ongelooflijk'

"2.11.53, dat is ongelooflijk”, zegt Hassan. "Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Misschien wel dat een vrouw ooit zo’n tijd zou gaan lopen, maar niet nu al.” Het maakt een mogelijk wereldrecordaanval in Chicago vele malen moeilijker. "Dus wat ze nu gaan doen, weet ik niet”, zegt de Nederlandse over haar Keniaanse rivalen.

'Ik kan ze gewoon niet laten gaan'

Ze haalt haar schouders op. Hoe dan ook gaat ze met de kopgroep mee. Het deelnemersveld herbergt 6 vrouwen die ooit sneller hebben gelopen dan haar winnende tijd in Londen (2.18.33) en met die vrouwen wil ze zich meten. "Ik ga ze gewoon volgen en zien wat er gebeurt. Er was ooit bij een halve marathon speciaal voor mij een 2e groep geregeld en zelfs daar ben ik met de 1e groep meegegaan. En ik won. Dat is hoe ik race, ik kan ze gewoon niet laten gaan.”