Warholm en Benjamin verbreken allebei wereldrecord in zelfde race: 'Zelfs Bolt komt hier niet boven'
i

reuters

Warholm en Benjamin verbreken allebei wereldrecord in zelfde race: 'Zelfs Bolt komt hier niet boven'

Martijn Baars • 13:58, 03-08-2021 / Laatste Update: 01:09, 06-01-2024

De Noor Karsten Warholm (25) dook als eerste man ooit onder de 46 seconden op de 400 meter horden: 45.94. Ook de Amerikaan Rai Benjamin (2e) spurtte onder het oude wereldrecord met 46.17. En dat is heel bijzonder. 

Om die tijden in perspectief te plaatsen: in de atletiekgeschiedenis zijn er maar 4 lopers ooit die onder de grens van de 47 seconden gegaan zijn op dit nummer. "Dit is zoals Bolt. Zoals Bob Beamon. Zeldzaam. Zoals Ben Johnson in Atlanta 1996. Dit brengt je in een staat van vervoering die je niet voor mogelijk had geacht.” Het commentaar van Bruce McAvaney op het Australische Channel 7 loog er daarom ook niet om.

Hoogtepunt van de Spelen

Door kenners werd het van tevoren als een van de hoogtepunten van de Spelen genoemd: de clash tussen de Noor Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin. De 2 absolute toppers op de 400 meter horden wisten zelfs in de halve finale - waar ze rechtstreeks tegenover elkaar stonden - al spektakel aan het publiek te bieden met zeer strakke tijden van respectievelijk 47.37 en 47.30. 

Nummer 3

Hoe ongelofelijk snel er werd gelopen, blijkt wel uit de tijden van de verzamelde concurrentie. Want het was niet alleen Warholm die zijn eigen record (46.70) brak door voor het eerst onder de 46 seconden te duiken. Ook Benjamin (46.17) dook onder Warholms oude record met maar liefst een halve seconde. Zelfs nummer 3 Dos Santos was slechts tweehonderdste seconde langzamer dan dit oude record, maar moest genoegen nemen met brons. Maar liefst 7 van de 8 finalisten noteerden hun beste tijd ooit.

Competitiebeest

Je zal maar Raj Benjamin zijn. De Amerikaan liep zelf een wereldrecord maar moest dus tevreden nemen met zilver. "Als je me vooraf zou gezegd hebben dat ik 46.1 ging lopen, had ik je waarschijnlijk met een pak slaag uit mijn kamer gezet”, aldus Benjamin. "Maar Warholm was nóg sneller. Je kan onmogelijk kwaad op hem zijn. Als competitiebeest doet dit ongelofelijk veel pijn, maar dit is nu eenmaal sport.”

'Zelfs Bolt kan hier niet boven'

Eén troost: Benjamin maakte deel uit van een historische race. "Dit moet de beste ooit uit de olympische geschiedenis zijn. Ik denk zelfs niet dat Usain Bolts 9.58 hierboven kan. 3 atleten die praktisch het wereldrecord breken. 45.9 man... en ik verlies met 46.1"

Geschiedenis schrijven

Maar dé man van de dag is dus Karsten Warholm. "Hier droomde ik maniakaal van. De hele tijd dacht ik alleen aan dit moment. Dit ik deze medaille ook effectief aan mijn collectie kan toevoegen, maakt het plaatje compleet. Ik raakte niet 1 horde aan. Vond zelfs een extra versnelling in het slot van de laatste rechte lijn. Wow. Dit is echt ‘big’. Dit voelt aan als geschiedenis schrijven. Over dit olympisch goud sprak iedereen. Dit ging en moest de zwaarste race uit mijn leven worden. Maar ik was er klaar voor.”

400 meter zónder horden

Ook als we de nieuwe toptijd van Warholm vergelijken met het huidige wereldrecord voor de 400 meter sprint blijft het een ongelofelijke prestatie: de Noor was nog geen 3 seconden langzamer dan Wayde van Niekerk tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016), waar de Zuid-Afrikaan het huidige wereldrecord klokte van 43,03 seconden. De snelste tijd op die afstand tot nu toe tijdens de Spelen in Tokio? 43,88 op naam van Kirani James uit Grenada. Krap 2 seconden sneller dan Warholm.