Kabinet-Biden niet blij met Griner-plan van Dennis Rodman: ‘Zal alles moeilijker maken’

23 augustus 2022

Getty
Dennis Rodman USA Amerikaanse Regering Rusland Cel Straf Gevangen Brittney Griner Vrij Krijgen

Het Witte Huis in de Verenigde Staten is niet blij met de plannen van oud-basketballer Dennis Rodman. De excentrieke NBA-kampioen van weleer liet eerder weten naar Rusland te willen vertrekken om basketbalster Brittney Griner aldaar uit de cel te krijgen. In een reactie liet het kabinet-(Joe) Biden weten de actie van Rodman niét te steunen.


Dat zij woordvoerder Ned Price maandag bij een persmoment. Rodman vertelde aan NBC News dat hij naar Rusland wilde om zo te kunnen praten met het Kremlin over de vrijlating van Griner. Volgens Price is dat geen verstandig plan. De Amerikaanse politiek wil dat eventuele gesprekken over Griner met Rusland via de 'gevestigde kanalen' verlopen, zonder hulp van buitenaf - of voormalig sportsterren, in Rodmans geval.

Stokje voor steken
De Amerikaanse regering wil niet dat Rodman gaat, omdat zij bang zijn dat het de huidige relatie tussen beide grote landen onder verdere hoogspanning komt te staan. "Wij geloven dat ieder andere manier van onderhandelingen, andere manieren dan dat wij hanteren, niets bij zullen dragen aan deze zaak. Sterker: zij zullen het enkel nog gecompliceerder en nog veel moeilijker maken", aldus Price geciteerd door The Hill.

Rodman gaf eerder aan dat hij toestemming had gekregen om naar Rusland af te reizen. Price en consorten wisten van niets. De woordvoerder gaf dan ook aan dat Rodman best wel naar Rusland kan, maar niet uit naam van de Amerikaanse overheid.

In de Russische cel
Griner zit al sinds februari vast naar aanleiding van haar arrestatie op het vliegveld van Moskou. De 31-jarige sterspeelster werd opgepakt omdat zij een soort cannabisolie in bezit had. Het goedje, dat in de VS en op meerdere plekken ter wereld legaal is, is illegaal in Rusland. Op 4 augustus werd zij, na een proces van een maand, veroordeeld tot 9 jaar celstraf. Het proces heeft de tongen absoluut losgemaakt in de VS.

Veel Amerikanen vinden de wetten rondom het bezitten van cannabis, of daaraan gerelateerde producten, hypocriet. De veroordeling van de atlete leidde tot veel protesten (zie onder) verspreid over heel het land.

'Eerlijk oversteken'
Price gaf verder aan dat het land binnenkort met een nieuw voorstel zal komen in de hoop Rusland te kunnen te overtuigen van Griners vrijlating. De Amerikaanse overheid wil een gevangenenruil inzetten om Griner uit de bajes te krijgen. Wordt vervolgd.