Francisco Elson over nieuwe opzet vóór NBA-play-offs: ‘Het wordt gaaf om naar te kijken’

18 mei 2021

Het reguliere seizoen in de NBA zit erop en wij zijn bijna toe aan het overheerlijke toetje, de play-offs. Voordat het allemaal zover is worden er nog play-ins gehouden, een nieuw concept in de NBA dat speciaal voor dit seizoen is bedacht. Sportnieuws blikt met oud-NBA-speler Francisco Elson vooruit op de play-ins en sprak over het concept.


Door: Bart van der Wijst

"Ik vind het heel interessant. De play-ins zijn een beetje te vergelijken met de knock-outfase van de Champions League, je gaat door of je vliegt eruit", aldus Elson, die in 2007 kampioen van de NBA werd met San Antonio Spurs. "Nu moeten de spelers er direct staan, dat kan nog wel eens een dingetje worden."

Wat zijn play-ins?


Het seizoen in de NBA begon in december, waar we normaal gesproken altijd in oktober zouden beginnen. Dat had allemaal te maken met de coronapandemie. Het vorige seizoen eindigde namelijk pas op 11 oktober 2020, dus werd besloten het seizoen in te korten. Dat had dan weer gevolgen voor de play-offs.

Normaal gesproken spelen de beste 8 teams van zowel de Western als de Eastern Conference mee, dit jaar niet. Nu krijgen meer teams de kans om de play-offs te halen. De bovenste 6 in het oosten en in het westen plaatsen zich automatisch, de nummers 7 t/m 10 spelen play-ins.

Er zijn dus nog 4 tickets te verdelen (2 aan iedere kant) en daar strijden in totaal 8 teams om. LA Lakers, Golden State Warriors, Memphis Grizzlies en San Antonio Spurs in het westen. Boston Celtics, Washington Wizards, Indiana Pacers en Charlotte Hornets doen dat in het oosten.

"Ze hebben dit bedacht om ervoor te zorgen dat de topteams dit jaar niets laten liggen", weet Elson. Doorgaans verloren teams nog wel eens expres een wedstrijdje om tegen een bepaalde tegenstander uit te komen in de play-offs, dat kon dit seizoen niet.

LeBron vs. Curry
Zoals je in het schema hierboven ziet neemt regerend kampioen Los Angeles Lakers het in de play-ins op tegen Golden State Warriors, dat in 2015, 2017 en 2018 kampioen van de NBA werd. Elson vindt dat die wedstrijd alleen qua naam erbovenuit steekt. "Normaal gesproken wint LA dat gewoon", denkt hij. "Het is nu vooral LeBron James tegen Stephen Curry en Curry speelt op dit moment geweldig. Hij schiet de lichten uit. Alle ogen zijn op hem gericht, want iedereen bij Golden State is geblesseerd. Dus eigenlijk blijft er weinig over."

LeBron en Curry stonden in 2015, 2016, 2017 én 2018 tegenover elkaar in de NBA-finals. James speelde destijds nog voor Cleveland Cavaliers. "Iedereen denkt dus dat dit een mooi affiche wordt, maar ik zie dat niet zo. Het is in mijn ogen veel meer LeBron James tegen Steph Curry."

© Getty ImagesSpeelschema play-ins

Dinsdag 18 mei, 00.30 uur:
Indiana Pacers - Charlotte Hornets | Ziggo Sport Select

03.00 uur: Boston Celtics - Washington Wizards | Ziggo Sport Select

Woensdag 19 mei, 01.30 uur:
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs | Ziggo Sport Select

04.00 uur: LA Lakers - Golden State Warriors | Ziggo Sport Select

"Ik ga sowieso kijken!", zegt Elson, die denkt dat LA Lakers, Memphis Grizzlies, Indiana Pacers en Washington Wizards uiteindelijk doorgaan naar de play-offs. "Het wordt gaaf om naar te kijken."

Play-offs
Vanaf 22 mei starten de play-offs en volgens Elson geldt Los Angeles Lakers ondanks dat ze in de play-ins starten nog altijd als favoriet. "Zij hebben gewoon de ploeg met het meeste talent", verklaart hij zijn keuze. "Als ze als winnaar uit de Western Conference komen, zie ik ze wel de finale winnen. Maar daar ligt juist het gevaar, het westen is dit seizoen erg sterk."

Dat klopt, want Utah Jazz, Phoenix Suns en Denver Nuggets lieten dit seizoen zien hoe goed ze zijn. "Stuk voor stuk goede ploegen", zegt Elson dan ook terecht. "Ook Portland Trail Blazers heeft een gevaarlijke ploeg. Wie er als winnaar uit het westen komt durf ik echt niet te zeggen, maar de Lakers hebben wel de beste papieren."

Dallas Mavericks en Los Angeles Clippers worden gezien als 'mindere' goden in het westen.

In de Eastern Conference geldt Brooklyn Nets natuurlijk als kandidaat voor de eindzege. De ploeg van sterspelers Kevin Durant, James Harden en Kyrie Irving is bij de bookmakers zwaar favoriet. "Zij hebben mij alleen nog niet echt laten zien dat ze ook echt samen kunnen spelen, mede door blessures ook", aldus de oud-basketballer, die naast San Antonio voor Denver Nuggets, Seattle SuperSonics, Milwaukee Bucks en Philadelphia 76ers speelde.

De grote 3 van Brooklyn Nets - © Getty ImagesDie laatste 2 ploegen kunnen er ook wat van, weet Elson. "Bij de Bucks heb je natuurlijk Giannis Antetokounmpo. Wat meer moet ik daar over zeggen? Giannis is gewoon Giannis. Dan hebben ze ook nog eens Jrue Holiday en P.J. Tucker aangetrokken, wat hele goede spelers zijn. En als Khris Middleton het op zijn heupen krijgt, schiet hij ook alles raak.

Bij Philadelphia 76ers hebben ze dan weer een goede coach (Doc Rivers, red.) en enkele goede spelers, zoals Joel Embiid. Dus het gaat gewoon heel spannend worden", benadrukt Elson nog maar eens. "De dark horse voor dit seizoen is Miami Heat (verloren vorig jaar de finale, red.). Echt een team waar je voor moet uitkijken."

New York Knicks en Atlanta Hawks nemen het verder in de Eastern Conference op tegen elkaar, 2 jonge teams die (nog) niet zo ver zijn om het op te nemen tegen de grote jongens.

Elson heeft er in ieder geval zin in. "Het wordt sowieso super leuk. Er mogen weer wat toeschouwers naar binnen en we praten wel over de play-offs, hè. Alle toppers zijn heel gebleven de laatste weken en klaar om er voor te gaan!"

Podcast
Krijg jij geen genoeg van de NBA en wil je alles weten van de play-offs, check dan vooral even de podcast van Francisco Elson: de Basketbal Podcast. "Hier gaan we het hebben over alle NBA-wedstrijden in de play-offs en er komen een hoop speciale gasten. Wordt leuk!"