Denver Nuggets schakelt LA Lakers uit en bereikt historische NBA-finale

Eimert Pruis • 10:18, 23-05-2023 / Laatste Update: 04:25, 12-12-2023

Denver Nuggets heeft zich voor het eerst in de clubgeschiedenis geplaatst voor de finale in het kampioenschap van de NBA. Absolute uitblinker Nikola Jokic hielp zijn ploeg met onder meer 30 punten aan een krappe zege bij Los Angeles Lakers (111-113), waarmee de stand op een onoverbrugbare 4-0 kwam in de finale van de Western Conference.

Op 1 juni is Miami Heat of Boston Celtics de tegenstander in het eerste duel in de landelijke eindstrijd.

James helpt Lakers op weg

Vedette LeBron James begon met de Lakers nog uitstekend aan de wedstrijd. De 38-jarige Amerikaan maakte in de 1e helft 31 van zijn 40 punten, waardoor de thuisploeg halverwege 15 punten voor stond. Maar in de 2e helft stonden Jokic en zijn ploeggenoten op. De 28-jarige Serviër noteerde verder nog 14 rebounds en 13 assists, wat zijn 8e triple-double in de play-offs van dit seizoen betekende. Dat is nu het hoogste aantal ooit van een speler in de NBA.

Geef nooit op

"We geven niet op", zei Jokic tegen het Amerikaanse ESPN over de moeizame wedstrijd. "Ik heb dit de afgelopen 5 jaar gezegd. Als we slecht of goed waren, we moeten niet opgeven. Dat is wat ons vandaag lukte. In de tweede helft draaiden we de boel om en ging iedereen ervoor."

Op weg naar double-sweep

In de finale van de Eastern Conference heeft Miami Heat nog 1 overwinning nodig (3-0). Het gebeurde niet eerder in de NBA-geschiedenis dat de finales van beide divisies in een sweep eindigden.