๐Ÿ€ | Donar krijgt miljoenenschuld niet opgehoest en vraagt faillissement aan
i

Donar in actie in betere tijden / Proshots

๐Ÿ€ | Donar krijgt miljoenenschuld niet opgehoest en vraagt faillissement aan

Trevor Wagenerย โ€ขย 16:04, 31-07-2023 / Laatste Update: 10:28, 12-12-2023

Basketbalclub Donar houdt op met bestaan. De roemruchte Groningse club vroeg maandag faillissement aan. De miljoenenschuld kon niet op tijd worden terugbetaald en dus zit er niets anders op de club op te doeken.

Donar werd 7 keer kampioen van Nederland en pakte even vaak de nationale beker. Afgelopen mei boekte de ploeg nog verrassend succes tijdens het basketbalseizoen. De beslissende 5e play-offwedstrijd met ZZ Leiden ging alleen net aan met 82-81 verloren.

Done: Donar failliet

Hoewel het sportief dus nog wel redelijk rooskleurig ging, zo in het rood kleurde de financiรซle boekhouding. Donar had een schuld van 1,75 miljoen euro en daarbij een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen euro. Nadat de Belastingdienst daar voor komend seizoen nog een naheffing van ruim 1,5 ton bij deed, ging het spreekwoordelijke water Donar aan de lippen staan.

Om te kunnen voortbestaan had de club poen nodig. Er moest ongeveer 5 a 6 ton op korte termijn worden ingelegd om te overleven. Ook deed Donar een beroep op haar hondstrouwe supporters: de fans werkten weliswaar met ziel en zaligheid mee, maar onder meer crowdfundingsacties leidden niet tot het bedrag dat nodig was.

Geen doorstart

Wel hoopte het bestuur om op korte termijn een heuse doorstart te kunnen realiseren. "We zijn van mening dat topbasketbal in ons Groningse Martiniplaza behouden moet blijven en beziet de mogelijkheden op een doorstart op zeer korte termijn", viel in formele taal te lezen op de website.

Ook lag er al een plan bij de belasting om een doorstart aan te kaarten: Donar had een nieuwe BV gesteund door 21 ondernemers gevonden die garant stond voor een zogeheten betaling van het crediteurenakkoord. De fiscus ging hier alleen op voorhand al niet in mee, en wees naar de risico's.

Wie betaalt, ...

"Voor ons als bestuur kwam deze reactie geheel onverwachts", schreef Donar verder. "De uitkomst lag niet in lijn met de eerdere overleggen en gestelde vragen over het ingediende akkoord." Nog een keer zo'n procedure doormaken kan wel, maar zou te veel tijd kosten en bovendien te onzeker zijn, aldus Donar. Als dรกt verkeerd uit zou pakken, zou de belastingdienst nog eens ruim 1,5 miljoen euro heffen.

"De 21 investeerders hebben terecht aangegeven geen doorstart te willen riskeren als de nieuwe BV over een aantal weken of maanden geconfronteerd zou worden met deze aanslag en alsnog failliet zou gaan", besloot Donar hun voorlopige vaarwel. (Wie biedt!?)

๐‘ท๐’†๐’“๐’”๐’„๐’๐’๐’‡๐’†๐’“๐’†๐’๐’•๐’Š๐’† 31 ๐’‹๐’–๐’๐’Š

Lees het hele persbericht via: https://t.co/UekZbtKi1P

Mee kijken met de persconferentie kan via RTV Noord pic.twitter.com/maVI2ZySjS

โ€” Donar (@Donar_Official) July 31, 2023