NBA strijdt tegen de 'basketbalschwalbe': nieuwe regel en mogelijke boete
i

AP

NBA strijdt tegen de 'basketbalschwalbe': nieuwe regel en mogelijke boete

Trevor Wagener • 10:16, 12-07-2023 / Laatste Update: 17:43, 11-12-2023

In de NBA wordt er vanaf komend seizoen een nieuwe regel ingesteld! Dit is om de basketbalversie van een schwalbe, ofwel fopduik, tegen te gaan. De scheidsrechter kan een vrije worp aan de andere ploeg geven als hij denkt dat hij wordt misleid door een speler. Leden van een NBA-commissie gingen allemaal unaniem akkoord met een voorstel hiervoor.

Voor het spelbederf kan de speler niet het veld uit worden gestuurd. Ook legt de scheidsrechter het spel niet gelijk stil bij een zogeheten 'flop', zoals de schwalbe van het basketbal wordt genoemd.

Zien 🎥😂: NBA-ster Anthony Davis duikt de boksring in tegen (veel) te kleine tegenstander

2k boete & time-outs

Eerst laat hij de aanvallende ploeg de kans om te scoren afmaken. Diegene die probeert een overtreding na te bootsen kan op basis van videobeelden na de wedstrijd alsnog een boete van minimaal 2000 dollar krijgen.

De NBA-teams kwamen ook overeen dat coaches vanaf komend seizoen een extra kans krijgen om een beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Als hun 1e poging succesvol was, krijgen ze nog een tweede mogelijkheid om de videobeelden te laten bekijken. Dan moeten ze daar nog wel een time-out voor beschikbaar hebben.

Wanneer begint NBA-seizoen 2023/24?

Het nieuwe NBA-seizoen begint in oktober. In het seizoen 2022-23 kroonden Denver Nuggets, onder leiding van superster Nikola Jokic, zich tot NBA-kampioenen.