🎥 | Woeste basketbalcoach houdt emotionele speech over bloedbad Texas: ‘Het is genoeg geweest!’

Joris Kaper • 11:43, 25-05-2022 / Laatste Update: 02:00, 12-12-2023

Basketbal-coach Steve Kerr, die met zijn ploeg Golden State Warriors tegen de Dallas Mavericks strijdt om een plek in de NBA-finale, had dinsdag geen zin om over basketbal te praten op een persconferentie. De coach weigerde dat te doen vanwege het bloedbad op een basisschool in Texas, waarbij 19 kinderen werden doodgeschoten. Wel hield de Golden State Warriors-coach een emotioneel betoog, waarin hij opriep tot een strengere wapenwetgeving in de VS.

"Vragen over basketbal doen er niet toe", zei Kerr geëmotioneerd op de persconferentie voorafgaand aan de 4e wedstrijd in de best-of-7-serie tegen de Dallas Mavericks. "Bijna 650 kilometer hier vandaan zijn kinderen en een leraar vermoord. Wanneer gaan we iets doen?", schreeuwde Kerr, slaande met zijn vuist op de tafel terwijl hij de tranen in zijn ogen had staan. "Ik ben het zat om steeds weer mijn medeleven te moeten betuigen aan verscheurde families. Ik ben ook de momenten van stilte zat. Het is genoeg geweest!", aldus de woeste coach.

Oproep aan de Senaat

De Amerikaanse coach deed ook een dringende oproep aan de Amerikaanse senatoren. "Ik vraag jullie, senatoren die weigeren iets te doen aan het geweld, de schietpartijen op scholen en de schietpartijen in supermarkten: gaat jullie eigen verlangen naar macht boven het leven van onze kinderen, onze ouderen en onze kerkgangers? Want zo ziet het eruit."

Kerr sprak ook rechtstreeks tot de journalisten en kijkers van de persconferentie. "Iedereen die luistert, denk aan je eigen kind of kleinkind, moeder, vader, zus of broer. Hoe zou je jij voelen als dit jou zou overkomen? We kunnen hier niet gevoelloos voor worden. We kunnen hier niet zitten en denken: laten we een moment van stilte houden." Kerr beëindigde de persconferentie met de woorden: "Het slaat gewoon nergens op. Ik heb er genoeg van."

Golden State Warriors verloor het duel tegen de Dallas Mavericks overigens met 119-109. De Warriors leiden de serie nog wel met 3-1 in de finale van de Western Conference.

Schietpartij

Dinsdag schoot een 18-jarige schutter op een basisschool in de plaats Uvalde 19 kinderen en 2 volwassenen dood. De schutter werd zelf gedood door politieagenten. De kinderen zijn tussen de 7 en 10 jaar oud.