Er is geen beter moment om bondscoach Frank de Boer te ontslaan dan nu

24 maart 2021

ANP
Frank de Boer ontslag Nederlands elftal Oranje drama Turkije kwalificatie 4-2

Het werkt niet, de samenwerking tussen Frank de Boer en het Nederlands elftal. Die conclusie kunnen we wel trekken na Turkije-Nederland in de WK-kwalificatie. Al vanaf zijn aanstelling lijkt iedereen in Oranje maar wat te doen. De glans die onder Ronald Koeman rondom het team ontstond, is in ruim een half jaar al volledig verroest. Na deze avond Istanbul is er geen beter moment om De Boer te ontslaan dan nu, schrijft Sportnieuws.nl-hoofdredacteur Martijn Baars.


Weten we het nog? Dat Danny Blind bondscoach was en dat het nergens op leek? Dat is nog niet eens zo heel lang geleden en werd gekenmerkt door een keiharde afstraffing in Turkije. Toen verloor Nederland de laatste hoop op WK-kwalificatie door een 3-0 nederlaag in Turkije. Geheel toevallig is het dus niet dat de 4-2 nederlaag 6 jaar na die vorige 3-0 nu herhaald werd.

Ajax-pet
Zoals gezegd: De Boer als bondscoach ligt al sinds zijn aanstelling in september 2020 onder vuur. Het duurde niet alleen 5 duels voordat hij ein-de-lijk zijn eerste zege te pakken had, zijn selectiebeleid wordt ook met elke interland onverklaarbaarder. Als een speler een verleden bij Ajax heeft, lijkt hij automatisch in de selectie van Oranje te vallen. Davy Klaassen zat meteen bij de selectie, ondanks dat hij nét de transfer van Werder Bremen naar Ajax had afgerond. En ondertussen zijn ook Kenny Tete, Joël Veltman en good maar vooral old Maarten Stekelenburg opgeroepen. Het is wachten totdat ook Siem de Jong opgeroepen wordt...

Wout Weghorst
Daarnaast krijgt hij het maar niet aan Nederland uitgelegd waarom hij Wout Weghorst keer op keer geen kans geeft in Oranje. De spits van Wolfsburg is van alle Nederlandse topvoetballers misschien wel het beste in vorm. Hij scoorde al 16 keer en gaf 6 assists in de Bundesliga voor de nummer 3 van de Duitse competitie. Toch koos De Boer liever voor Luuk de Jong, die bij Sevilla zijn best doet maar niet eens in de buurt komt van de cijfers van Weghorst. Het hoofdpijndossier van de volop bekritiseerde Ryan Babel maar even helemaal buiten beschouwing gelaten.

Wisselen?
In het Atatürk Olimpiyat Stadyumu was het woensdagavond om allerlei redenen één grote afgang. Op de 5-jarige sterfdag van Johan Cruijff liet Oranje zich misschien wel van z'n slechtste kant zien in de afgelopen jaren. Alles - en dat was niet eens veel! - wat de Turken richting goal schoten, ging erin. Bij rust stond Nederland al met 2-0 achter, 33 seconden ná rust stond het zelfs 3-0. Maar ingrijpen, ho maar. De Boer wachtte doodleuk met z'n eerste wissel tot minuut 69. Zelfs Turkije wisselde nog eerder. Misschien is het dus beter als De Boer dan maar zélf gewisseld wordt.

Iedereen kan winnen van Letland en Gibraltar
Alles bij elkaar opgeteld is er geen beter moment om afscheid te nemen van Frank de Boer als bondscoach. Een ticket voor het EK zit al in de zak en in de WK-kwalificatie ben je pas 1 duel onderweg. Oranje heeft dan ook nog eens de op papier moeilijkste uitwedstrijd op papier meteen gehad en zijn er dus nog 9 duels te gaan om alsnog het WK in 2022 in Qatar te halen. In ditzelfde blokje interlandvoetbal (thuis tegen Letland, uit bij voetbaldwerg Gibraltar) kan Oranje ook onder iemand die ze van de tribune plukken prima 6 punten pakken.

Opvolger: Peter Bosz
In de tussentijd kan de KNVB alvast in gesprek met de opvolger van De Boer. Eén van die kandidaten is nou echt nét beschikbaar geworden. Bayer Leverkusen heeft namelijk deze week Peter Bosz ontslagen. Hij werd ook bij Ajax de opvolger van De Boer. Onder zijn leiding schudde Ajax het 'Frank de Boer-voetbal' van zich af en werden tikkies-breed verboden. Het leverde meteen een Europa League-finale op. Het bleek voor de opmars te zorgen waar Ajax nu al jaren vruchten van plukt. Misschien kan de KNVB tot inkeer komen en het zaaien en oogsten eens omdraaien, dat gaat onder De Boer niet meer lukken.