Andy van der Meijde heeft een nieuw boek: 'Dan werden ze helemaal verrot gescholden'
i

Eddy van der Ley

Andy van der Meijde heeft een nieuw boek: 'Dan werden ze helemaal verrot gescholden'

Martijn Baars • 17:02, 18-02-2022 / Laatste Update: 06:23, 12-12-2023

10 jaar na zijn genadeloze boek Geen Genade komt ‘enfant terrible’ Andy van der Meijde met een vervolg. De onderbroekenlol is uiteraard gebleven, maar Andy kent ook een serieuze kant. Daarover gaat zijn nieuwe boek.

Andy, zo luidt de titel van het nieuwe boek van Andy van der Meijde. Ter ere van deze gelegenheid belde Sportnieuws.nl met de schrijver: Eddy van der Ley.

Weerwoord

Een positief verhaal moest het dit keer worden. En dat is volgens Van der Ley aardig gelukt. “Zeer zeker. We zijn voor dit verhaal ook langs een aantal bekenden van Andy gegaan, zodat het geen ordinaire monoloog is, maar dat hij ook weerwoord krijgt. En dat betekent dat ze ook echt wel een boekje over hem open doen om het maar in jargon te houden.”

‘Andy lacht in elke zin die hij uitspreekt’

Gesprekken met Andy van der Meijde zijn volgens de schrijver – die ook boeken schreef over Kim Kötter, Bas Nijhuis en Michel Boerebach – niet echt standaard. “Ik doe ook heel veel optredens met Andy in het land en ken hem inmiddels door en door. Ik ben ook een soort amateurpsycholoog voor hem geworden. We hebben heel veel lol samen en dat kan ook niet anders. Andy lacht namelijk in elke zin die hij uitspreekt. Altijd lachen, gieren, brullen, maar ik moet ondertussen ook nog een beetje een lijn bewaken voor het boek.”

Dit weten niet veel mensen:

"Andy is onderbroekenlol, seksistische grappen om de haverklap en dat is prima. Zo blijft-ie. Toch komen er in het boek ook andere kanten van hem naar boven. Een van die kanten is dat hij bijvoorbeeld heel erg spiritueel is. Hij gelooft in oprecht in het hiernamaals, dat de dood niet het einde is en alles is voorbestemd. Dat weten niet veel mensen van hem en geeft een prachtig relaas in het boek. Over hoe hij aankijkt tegen het leven en de dood. Heel geinig.”

‘Hoeren, drugsgebruik, alles komt aan bod’

“In principe kijk ik helemaal nergens meer van op. Wel hoorde ik weer nieuwe verhalen waar ik toch wel om heb moeten lachen. Zonder verleden geen heden zeggen ze wel eens en dat is voor Andy ook zo. We hebben veel gewerkt met flashbacks naar het verleden, omdat Andy aangaf dat hij zoveel was vergeten. En in die flashbacks komt de ondeugende kant wel weer naar voren. Hoeren, drugsgebruik, alles komt weer aan bod. Dat zijn wel anekdotes uit het verleden.”

‘Godgloeiende tyfus!’

Wat mensen wellicht ook niet van Van der Meijde weten, is dat hij behoorlijk autistisch is. Zo weet ook de schrijver van zijn boek. “Als hij bijvoorbeeld heeft afgesproken met iemand en diegene zegt op het laatste moment af, dan wordt hij hélemaal gek. Dan knapt er iets in zijn hoofd. Dat gaat ook heel ver. Zijn moeder en zus maken bijvoorbeeld elke week bij Andy en Melisa schoon op vrijdag. Als 1 van de 2 dan ziek was of niet kon, appten ze naar Andy op donderdagavond. ‘Sorry, we kunnen morgen niet komen.’ Dan werden ze helemaal verrot gescholden. ‘GVD, dit kan toch niet. Wat een kutzooitje.’ Daar werden ze zo bang van dat ze inmiddels met Melisa bellen. Dan krijgt die de volle laag. ‘Godgloeiende tyfus!”

5000 euro voor liedje zingen

De diepgewortelde band met zijn moeder, de getroebleerde relatie met zijn dochter, maar ook zijn in de kiem gesmoorde zangcarrière. Alles komt aan bod in Andy. “Ja, dat wilde hij ook nog een tijdje. Zanger worden. Hij had een succesvol hitje gemaakt en daar ging hij de discotheken mee langs. Pakte-ie €5000,- per keer mee, maar hij had natuurlijk maar een repertoire van 1 nummer. Een beetje zoals René van der Gijp. Op een gegeven moment staat hij in een discotheek in Soest. Al die gasten voor het podium zijn naam schreeuwen. Allemaal dronken. Dus die eigenaar wenkt hem: ‘nog een keer, nog een keer.’ Stond-ie dus 5 of 10 keer datzelfde nummer te zingen. Tot-ie op een gegeven moment dacht: ‘krijg de tyfus’ en toen is hij zo van het podium afgestapt en heeft gezegd: ‘ik zing nooit meer.’ Dan is het ook direct klaar. Dat is ook dat autistische.”

Naar de kloten gezopen

Ook lag er een heuse kickbokscarrière voor Van der Meijde in het verschiet. “Maandenlang als een monnik geleefd. Tot zijn tegenstander net voor het gevecht liet weten dat hij geld wilde hebben om de ring in te gaan. Toen ging het niet door en toen Andy dat hoorde, is hij gelijk naar de slijterij gegaan. Drank en sigaretten gekocht en heeft-ie zich dagenlang naar de kloten gezopen.”

Andy zoals we Andy kennen. “En dat is nog maar een kleine selectie uit de prachtige verhalen in het boek”, vertelt Van der Ley tot slot. “Maar we kunnen natuurlijk niet alles prijsgeven.”

Het boek Andy ligt nu in de winkels.