Johan Derksen gaat er nu écht mee stoppen: 'Geen zin meer om door te kabbelen'
i

Pro Shots

Johan Derksen gaat er nu écht mee stoppen: 'Geen zin meer om door te kabbelen'

Martijn Baars • 11:08, 28-05-2021 / Laatste Update: 01:16, 08-01-2024

Johan Derksen (72) stopt met televisie maken. Dat onthult hij in Derksen, de biografie van de hand van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman die zaterdag verschijnt. De analyticus van Veronica Inside dient zijn contract uit en zal vanaf de zomer van 2022 van het scherm verdwijnen.

"Ik doe al 24 jaar hetzelfde kunstje, maar het gaat me tegenstaan. Ik betrap mezelf erop dat het steeds meer op de automatische piloot gaat", zegt Derksen in gesprek met Mezza, de weekendbijlage van het AD. In de biografie gaat hij uitgebreid in op zijn besluit en de rel die vorige zomer ontstond na zijn grap over Akwasi. Derksen was het oneens met de insteek van de beruchte racisme-uitzending van Veronica Inside en voelde zich aan tafel aangevallen door zijn eigen collega Wilfred Genee.

'Geen zin meer'

Bij Talpa rook Derksen eerst nog andere kansen. "Toen er vorig jaar niet meer gevoetbald kon worden vanwege corona, hebben wij de uren op tv gewoon volgeluld over de actualiteit van de dag. De directie van Talpa zag dat als een kans en wilde dagelijkse een show, na de Meilandjes. Ik zag dat zitten. Ik ben wel een beetje klaar met dat geouwehoer over Messi en Maradona. Alles wat gebeurt, is voorspelbaar. Maar René (van der Gijp) vond 5 avonden te veel en Wilfred (Genee) vond plotseling dat radioshowtje zo leuk. Ik vind het weerzinwekkend wat ze daar doen. Met ongelooflijk kutmuziek, Boulevard-achtige onderwerpjes en 2 volwassen mensen die 2 uur lang om Wilfred zitten te lachen. Maar goed, dat is zijn keus. Maar dan wordt het voor mij tijd om te stoppen. Ik heb geen zin meer om door te kabbelen.”

Talkshows hoeven ook niet meer te bellen

Derksen is rigoureus; ook de talkshows hoeven hem niet meer te bellen. "Ze hebben me graag aan tafel, omdat ik me overal mee bemoei. Dat geeft reuring, hè. Ik word geëxploiteerd. Het gaat me tegenstaan. Al die bekende Nederlanders in al die programmaatjes, ze blijven maar opduiken. Ik wil daar niet bij horen, maar ongemerkt gebeurt dat toch. Ineens zit je in Boulevard, en als ik jarig ben staat hier een camerateam van Shownieuws voor de deur. Dat wil ik allemaal niet, joh. Ik ga er nog 2 keer zitten: om het boek van Michel en Antoinnette te promoten en het Bluesfestival Grolloo."

Het EK en nog 1 seizoen

Voor alle duidelijkheid: Derksen moet nog wel even. Deze zomer zendt Veronica Inside dagelijks uit tijdens het EK voetbal (vanuit Slot Zeist) en de rest van sportzomer (vanuit Droomparken), en dan volgt nog een regulier seizoen tot de zomer van 2022. "Kan ik me prima voor opladen hoor, geen probleem, maar daarna is het over. Natuurlijk, iedereen die op tv verschijnt, is ijdel en hebberig. Maar ik heb zoveel andere leuke dingen te doen. Ik ga het niet missen."