STEM! Wat was voor jou het Nederlands Sportmoment van het Jaar 2023?
i

Getty Images

STEM! Wat was voor jou het Nederlands Sportmoment van het Jaar 2023?

Rick Kraaijeveld • 11:33, 26-12-2023 / Laatste Update: 05:14, 07-01-2024

Het jaar 2023 zit er alweer bijna op en ook op sportief gebied is er enorm veel gebeurd dit jaar. Alle reden om eens terug te blikken op alle mooie sportmomenten van het afgelopen jaar. Welk moment sprong er voor jou echt bovenuit, welk moment is voor jou het Sportmoment van het Jaar?

Het jaar 2023 zat bomvol evenementen waar Nederlandse sporters aan deelnamen. Zo hadden we het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland, Femke Bol schitterde op de WK atletiek en Mathieu van der Poel reed iedereen aan gort in Glasgow. Feyenoord werd dit jaar kampioen van Nederland en Max Verstappen was extreem dominant in de Formule 1 dit jaar, hij reeg de records aaneen. Welk moment moet volgens jou hét moment van het jaar worden? Vul de poll in! Onder de poll vind je een terugblik van elk genomineerd moment.

[poll id="3132"]

Recordbreker Max Verstappen wereldkampioen in de Formule 1

Er stond dit jaar geen maat op Verstappen. Net als vorig jaar werd hij wereldkampioen in de Formule 1, maar dit jaar met ongekende afstand. Al op 7 oktober werd hij wereldkampioen. Van de 22 races dit seizoen won hij er 21, een ongekende statistiek.

Femke Bol wereldkampioen 400 meter horden

In augustus zette Femke Bol haar één na beste tijd neer op de 400 meter horden: 51,70. Daarmee werd zij wereldkampioen op dat onderdeel, waar zij toch al favoriet was. Bol liep op superieure wijze naar de finish en liet iedereen kansloos.

Feyenoord landskampioen

Feyenoord werd in het seizoen 2022-2023 landskampioen van Nederland. Het was de 16e keer voor de Rotterdammers en de laatste keer was in 2017. In de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles won Feyenoord met 3-0 dankzij doelpunten van Oussama Idrissi, Santiago Giménez en Igor Paixão. Feyenoord werd ook al winterkampioen en verliet de 1e plek niet meer vanaf de winterstop.

Jumbo-Visma wint de Tour de France

In de wielerwereld domineerde Jumbo-Visma dit jaar. De renners van Jumbo-Visma waren van ongekende klasse en dat werd ook duidelijk bij de Tour de France. Jonas Vingegaard werd voor de 2e keer de winnaar van de Ronde van Frankrijk, het team zelf won het ploegenklassement. De dominantie van de ploeg werd nog meer duidelijk toen ze ook de Giro én de Vuelta wonnen. Alle drie de grote evenementen gewonnen dus.

Oranje Leeuwinnen scoren in de laatste seconde tegen België

De Oranje Leeuwinnen moesten veel goals maken tegen België om zich te verzekeren van de eindronde van de Nations League. Mocht die bereikt worden, dan bleef er de kans om de Olympische Spelen van 2024 te halen. Engeland hijgde in de nek en scoorde er op los tegen Schotland, waardoor die droom in gevaar kwam voor de Leeuwinnen. Uiteindelijk scoorde Nederland in de laatste seconde waardoor ze toch doorgingen. Een gekte van jewelste na afloop in Tilburg!

Michael van Gerwen wint 7e Premier League of Darts-titel

Al jaren is Van Gerwen 1 van de beste darters ter wereld, en dat heeft hij in de Premier League Darts dit jaar ook weer laten zien. Hij schreef historie door de 7e Premier League-titel te pakken, dat heeft nog nooit iemand gedaan. Hij won de finale met 11-5 van Gerwyn Price. Ook won Mighty Mike dit jaar de World Series of Darts Finals.

Femke Kok wereldkampioen 500 meter schaatsen

Femke Kok werd dit jaar wereldkampioen op de 500 meter schaatsen in Thialf. Zij was daarmee de allereerste Nederlandse ooit die deze titel op haar naam schreef. De 22-jarige zette een tijd neer van 37,54 en klopte daarmee ook landgenote Jutta Leerdam. Historisch!

Mathieu van der Poel wereldkampioen wielrennen

Van der Poel werd in het Schotse Glasgow wereldkampioen wielrennen. Op grootse wijze won hij van verschillende wereldtoppers. Hij gleed vlak voor de finish uit, maar kwam alsnog helemaal alleen over de finish. Hij was de 1e Nederlandse winnaar sinds Joop Zoetemelk.

Waterpolovrouwen wereldkampioen

De Nederlandse waterpolovrouwen werden verrassend wereldkampioen op het WK. In de finale werd er middels strafworpen afgerekend met Spanje. Nederland was foutloos dat hele toernooi en door de winst zijn ze verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het was de 2e keer in de historie dat Nederland wereldkampioen werd.

Demi Vollering wint de Tour de France Femmes

Demi Vollering steeg boven haarzelf uit dit wielerseizoen en liet dat ook zien door de Tour de France Femmes op haar naam te schrijven. In een jaar waarin zij vooral tegenstand kreeg van de afzwaaiende Annemiek van Vleuten, liet Vollering zien klaar te zijn om heel veel meer titels op haar naam te schrijven. Ze volgde Van Vleuten op als winnares van de Tour de France Femmes die dit jaar pas voor de 2e keer werd georganiseerd.

Sifan Hassan loopt een na snelste tijd ooit op marathon

Hassan liep in Chicago haar 2e marathon ooit en won die ook! Wat zo bijzonder was aan deze prestatie was dat dit de een na beste tijd ooit op een marathon gelopen is. Ze liep hem uit in 2.13,44. Lang liep ze onder het wereldrecord, maar dat lukte net niet. Ze pakte met deze tijd wel het Europees record in pas haar 2e marathon ooit!

Douwe Amels goud bij hoogspringen op EK indoor atletiek

Amels won historisch goud op EK indoor atletiek bij het hoogspringen. Op het EK in Turkije sprong hij 2 met 31 centimeter en veroverde daarmee de Europese titel. Niemand had verwacht dat Amels deze prestatie zou neerzetten, maar hij deed het met verve.