The hype is real! Jumbo-Visma dropt GC Kuss t-shirt
i

Getty Images

The hype is real! Jumbo-Visma dropt GC Kuss t-shirt

Marcel Roes • 16:57, 18-09-2023

Sepp Kuss zorgde in de Vuelta 2023 voor een van de grootste verrassingen in de recente wielergeschiedenis. De Amerikaan won gewoon even de Ronde van Spanje!

Begrijp ons niet verkeerd: de 29-jarige rijder van Jumbo-Visma is een geweldige atleet. Hij stond alleen niet bekend als ronderenner. Hij ging van start in deze Vuelta als meesterknecht van Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, de mannen die eerder dit jaar de Tour en de Giro wonnen.

Meesterknecht

Kuss doet al jaren mee aan de grote rondes. Slechts 1 keer leverde dat een plekje in de top 10 op. Toevallig ook in de Vuelta a España: hij werd 8e in 2021.

Het leek zijn lot, waar niks verkeerd mee is, om nog jarenlang de echte ronderenners door de zware bergetappes te loodsen. Maar toch had iemand vertrouwen in Kuss als ronderenner. Die persoon maakte in de zomer van 2022 op Twitter het account GC Sepp Kuss aan.

GC Kuss

Het enthousiasme van deze Kuss-fan was aanstekelijk. Steeds vaker dook de term GC Kuss op. GC staat voor 'general classification', oftewel 'algemeen klassement'.