Vrouw van Nederlandse Wimbledon-winnaar bijt van zich af: 'Ik kan er niet zo goed tegen'
i

Daphne Deckers en Richard Krajicek in 2007 ©Getty Images

Vrouw van Nederlandse Wimbledon-winnaar bijt van zich af: 'Ik kan er niet zo goed tegen'

21:34, 08-02-2025 / Laatste Update: 23:31, 08-02-2025

Daphne Deckers, de vrouw van de Nederlandse tennislegende Richard Krajicek, ziet zichzelf als feminist. En ze kan zich niet vinden in de reactie van andere feministen op een spraakmakende film van een Nederlandse vrouwelijke regisseur.

Model, auteur en actrice Deckers (56) heeft de film 'Babygirl' van Halina Reijn gezien. In die Engelstaligeproductie gaat een vrouwelijke directeur een extreme relatie aan met een ondergeschikte. In die relatie wil ze zich als een soort slavin opstellen.

Feminisme

Deckers vindt het een interessante film, waar je lang over kan debatteren en die op diverse maatschappelijke terreinen commentaar levert. Maar ze merkt dat feministen zich vooral richten op de keus van de hoofdpersoon om zich te onderwerpen. Dat vinden ze niet feministisch. Deckers vindt juist van wel, want ze kiest er tenslotte zelf voor.

Ach, meisje toch

"Een vrouw die seksueel gedomineerd wil worden was een cliché, want hoezo wilde ze dat zelf, dit was allemaal van boven opgelegd door de seksualisering van de vrouw door mannenogen", zo schrijft Deckers in haar column voor de Telegraaf.

"Ik kan er niet zo goed tegen wanneer zaken waar vrouwen zélf voor kiezen (kleding die ze willen dragen, het wel of niet volgen van een carrièrepad, botox ja of nee, bepaalde seksuele verlangens) door andere vrouwen worden weggezet met: „Ach, meisje toch, jij dénkt dat je dit je zelf wilt, maar ik weet beter."

Nicole Kidman

In een recensie van de film las ze dat actrice Nicole Kidman niet geloofwaardig is als directeur, omdat ze eruitziet als een Barbie. Dat maakt Deckers woedend: "Zitten we nu nog steeds met de mythe opgescheept dat het uiterlijk van een vrouw iets zegt over haar binnenkant?"

Ouder worden

Wel vaker geeft Deckers haar gepeperde mening over de wijze waarop vrouwen in een keurslijf worden gepropt. Zo heeft ze gemerkt dat van ouder wordende vrouwen wordt verlangd, dat ze zich ook ouwelijk gaan kleden en gedragen.

"Vrouwen van middelbare leeftijd die iets aan hun uiterlijk willen veranderen – al is het maar hun beginnende grijze haar verven – krijgen niet zelden de wind van voren: hoezo accepteer jij het ouder worden niet?", stelt Deckers. "Wie denk je voor de gek te houden met dat geverf, hm?"