Beste Nederlandse tennisser ooit botst met vrouw Daphne Deckers: 'Ze zei dat het nu echt moest gebeuren'
i

Daphne Deckers en Richard Krajicek ©ProShots

Beste Nederlandse tennisser ooit botst met vrouw Daphne Deckers: 'Ze zei dat het nu echt moest gebeuren'

00:45, 08-02-2025 / Laatste Update: 21:39, 08-02-2025

Richard Krajicek is de toernooidirecteur van het ABN AMRO Open in Rotterdam. De voormalig toptennisser vervult die rol nu al 22 jaar. En hij wil nog jaren door.

In 2003 borg Krajicek, de winnaar van Wimbledon in 1996, definitief zijn racket op. Hij was nog relatief jong (31), maar zijn lichaam was op en kon niet meer leveren wat vereist is voor het allerhoogste niveau. Wel is sporten nog steeds onderdeel van zijn dagelijkse routine.

"Ik sta vaak rond half 6 ’s ochtends op, dan heb ik niks te doen en ga ik maar even sporten", zegt hij tegen de Volkskrant.

Boeddhisme

In het interview vertelt Krajicek ook over zijn onverwachte hobby (modeltreinen) en een inspirerende reis door Nepal. Dat land heeft veel te bieden wat betreft een ander onderwerp dat de Nederlandse tennislegende interesseert: boeddhisme.

"Als kind was ik al bezig met de dood", legt hij uit. "Wat gebeurt er daarna? Rond mijn 21ste werd ik heel onrustig bij de gedachte dat je er na de dood gewoon niet meer bent. Mijn vrouw Daphne [Deckers] gaf mij een boekje dat ik nog steeds heb: Everyday Zen."

Filosofie

Een centrale gedachte van het boeddhisme is dingen leren loslaten. "Ik ben niet gelovig, maar de levensfilosofie van het boeddhisme geeft mij houvast en rust", aldus Krajicek. "Ik heb er wel een eigen twist aan gegeven: leef zoveel mogelijk in het nu, wees aardig voor elkaar, draag je steentje bij aan de mensen om je heen, laten we het leuk hebben."

Dat laatste streeft hij uiteraard ook na met model en columniste Daphne Deckers. Een heikel puntje is dat zij thuis wat ondernemender is dan Krajicek.

"Een paar jaar geleden hebben we na ruim twintig jaar onze meubels vernieuwd en nieuw behang gekozen", vertelt hij. "‘Voor het eerst sinds we in ons huis wonen. Daphne zei: het moet nu echt gebeuren. Ik antwoordde: mwah, het hoeft niet."

Mensenschuw

In zijn job als toernooidirecteur moet hij veel overleggen, mensen aanspreken, contacten warm houden. Dat past eigenlijk niet bij de beste tennisser die Nederland ooit had, erkent hij. Vroeger werd hij 'Remi' genoemd door zijn Nederlandse collega's, naar het boek 'Alleen op de wereld', gezien Krajicek alles alleen deed.

"Ik ben een beetje mensenschuw", zo schetst hij zichzelf. "Voor mezelf, als mens, hou ik meer van oud en vertrouwd. Van dezelfde vakantiebestemming, dezelfde restaurants."