Comeback van het WK darts! Dirk van Duijvenbode breekt eerst zichzelf en daarna zijn tegenstander

Martijn Baars • 16:09, 27-12-2021 / Laatste Update: 10:42, 12-12-2023

Heel sick, maar Dirk van Duijvenbode staat bij de laatste 16 van dit WK darts. De Nederlander brak eerst zichzelf compleet in stukken, toen hij liefst 3-0 in sets achterkwam tegen Ross Smith. De Engelsman had de touwtjes in handen, maar bezweek compleet onder druk. De Nederlander kwam helemaal terug en won de wedstrijd met 4-3 zonder een matchdart tegen te krijgen!

Van Duijvenbode begon nog lekker met zijn eerste 100+ finish van het toernooi (100), maar zag Smith een leg later nog iets beter finishen met een 107-uitgooi. Daarna was het een beetje slap wat Aubergenius liet zien. Hij ging dan ook met een 1-0 achterstand in sets de eerste pauze in.

Afleidende vlieg

Van Duijvenbode kreeg in de eerste leg van de tweede set meteen 4 pijlen om Smith te breken, maar hij miste ze allemaal. Daarna hield iedereen z'n eigen leg, waardoor de 5e leg de beslissing moest brengen. Die leek Van Duijvenbode binnen te slepen, maar hij werd na een 180 afgeleid door een vlieg. Daardoor kreeg hij geen pijl op een dubbel en finishte Ross Smith 120 voor de 2-0 voorsprong in sets.

Pijlen in de 5 en 1

Ook in de derde set ging het gelijk op tot de beslissende 5e leg. Weer pakte de Nederlander de initiële voorsprong, maar gaf hij de leg uit handen. Smith zei weer dankjewel en kwam zo op een 3-0 voorsprong in sets. Te vaak vielen random pijlen van Van Duijvenbode in de 5 en in de 1. Daardoor kon Aubergenius de druk maar niet van zichzelf afnemen en bleef hij knokken bij elke worp.

3-1

Maar vrij van die druk door de dikke achterstand, pakte Van Duijvenbode wel meteen een break in set 4. Hij kwam zelfs 2-0 voor in die set, maar gaf weer alles weg. Hij miste pijl op pijl op een dubbel en maakte zo geen gebruik van de druk op Smiths schouders. Pas in de laatste leg pakte hij ze, mede omdat Smith een groot vlak miste en daardoor nog geen matchdart kreeg.

Comeback is on!

Smith leek flink aangedaan door die ene set van de Nederlander. In de 5e set gooide de Engelsman namelijk geen bal meer en kon Van Duijvenbode aan zijn echte comeback beginnen. Hij pakte de 5e set met 3-0 en ineens was de wedstrijd gedraaid en het zelfvertrouwen weer een beetje terug bij Aubergenius. Die had de kans om meteen een break te pakken, maar miste net als z'n tegenstander weer veel te veel dubbels. Uiteindelijk ging die leg naar Smith, maar de set naar Van Duijvenbode: 3-3!

Beslissende set naar de Nederlander!

Van Duijvenbode denderde vervolgens over zijn arme tegenstander heen. Smith raakte niks meer, eigenlijk al sinds hij 3-0 voorstond niet meer. Maar ineens was daar een 126-finish van Smudger! Hij hield daarmee zijn eigen leg, waardoor het 1-1 werd in de beslissende set. Maar even later gooide Dirkie met z'n 2e matchdart de wedstrijd uit: 4-3!

Van Duijvenbode speelt in de achtste finale tegen de winnaar van Gerwyn Price tegen Kim Huybrechts. De Welshman en de Belg spelen maandagavond tegen elkaar.