Gary Anderson vliegt bij 3-0 achter en voltooit tegen Ian White zoveelste comeback op dit WK

29 december 2021

Lawrence Lustig/PDC
Gary Anderson

Gary Anderson heeft op knotsgekke wijze de laatste 16 bereikt van het WK darts. 'The Flying Scotsman' kwam tegen Ian White terug van een 3-0-achterstand om alsnog te zegevieren met 4-3. Het betekende de zoveelste comeback op dit WK.


De als 6e geplaatste Anderson kan even bijkomen van zijn bizarre overwinning en mag zich dan opmaken voor een pot tegen Rob Cross in de 8e finales.

'Diamond' White is ietsje minder traag
De darters kwamen woensdagavond traag uit de startblokken in de laatste 3e rondepartij van het WK. In de 1e sets gingen de legs dan wel met de darts mee, allebei kregen ze genoeg kansen om een break te plaatsen. White had bijvoorbeeld 17 pijlen op de dubbels nodig om 2 legs te winnen. De als 6e geplaatste Anderson deed daar vrolijk aan mee. Alleen in de laatste leg greep White direct zijn kans.

De Engelsman had zijn diamantvorm geslepen en trok de lijn van de laatste leg door naar de 2e set. Hij brak direct en elke dubbel was nu wel raak. White stormde door en zette in no-time 2-0 op het scorebord.

White gaat onverstoorbaar verder
'The Flying Scotsman' moest slikken en leek totaal niet op z'n gemak te zijn. Hij had ook andere pijlen dan waar de Schot normaal de wedstrijden mee gooide. Misschien had hij zijn pijlen ook moeten omwisselen net als eerder Peter Wright. Hij gooide zo slecht dat hij geen enkele kans op een dubbel kreeg.

Ondertussen had White nog geen 180'er gegooid, maar ging hij op cruise-control op weg naar de 4e ronde. In de 3e set kwam hij op achterstand. Anderson ging namelijk een stuk beter gooien. White raakte totaal niet van zijn stuk en bleef vasthouden aan zijn route naar de laatste 16. Op 2-1 kreeg Anderson 2 setpijlen, maar miste. White sloeg toe en gooide vervolgens in de beslissende leg 124 uit.

White gaat missen
In de 4e set begon ook White met missen. De set van Anderson ging daardoor ook naar Anderson. White wist vooral zijn favoriete dubbel (tops) maar niet te raken. Op 1-1 kreeg de Brit tig kansen om weer terug te breken en ook daarna kon hij er een beslissende leg uitslepen als hij ook maar ietsje scherper was. Anderson kon niet achterblijven en maakte gretig gebruik van de ruimte die White hem gaf.

Anderson had zijn flow gevonden en de pijlen voelden opeens geweldig aan. White kreeg slechts 1 kans, maar dat was weer die vervelende tops. Anderson wist daar wel raad mee en vloog zo door naar 2-3.

WK van de comebacks
We waren weer op weg naar een comeback. Al zo vaak dit WK kwam een darter terug van een 2-0- of 3-0-achterstand. White herstelde zich alleen snel. Hij brak de 1e leg van Anderson en zag de Schot fouten maken toen hij terug kon breken. 'Diamond' mocht het weer proberen op tops, maar gooide prompt in de dubbel 5. Geen probleem voor White, die de dubbel 15 wel raakte.

Een lekkere leg van Anderson zorgde voor 1-2 in legs en dus mocht White gooien voor de winst. En de Engelsman kreeg 1 matchdart, maar weer op die verdomde tops. En weer gooide hij dubbel 5 in plaats van dubbel 20. Anderson liet daarna zien hoe je tops moet gooien. En daarna liet Anderson White geen ruimte meer voor nog een matchdart.

Anderson shinet wel op het moment dat het moet
En dus was de comeback nog steeds levend. Zeker toen White met 143 over de dubbel 16 miste voor de 2-0-voorsprong. Anderson pakte daarna wel het initiatief en stond voor het eerst deze pot op voorsprong. En ja, met al zijn ervaring, geeft de 2-voudig wereldkampioen dat natuurlijk niet meer uit handen. Met dubbel 10 gooide hij zich naar de laatste 16.

Anderson voegt zich in een rijtje van ongelooflijke comebacks op dit WK. Eerder kwam Mervyn King met 2-0 achter tegen Ryan Joyce en won alsnog. Dirk van Duijvenbode deed het zelfs 2 keer. Eerst boog hij een 2-0-achterstand om tegen Boris Koltsov en in de 3e ronde deerde het hem niet dat hij met 3-0 achterstond tegen Ross Smith.