Jeffrey de Zwaan wel, ‘Barney’ niet naar World Series Finals: ‘Dat was een totale verrassing voor mij’

21 oktober 2021

Lawrence Lustig/PDC
jeffrey-de-zwaan-krijgt-uitnodiging-world-series-of-darts-finals-pdc-raymond-van-barneveld-niet-totale-verrassing

Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode, Vincent van der Voort en Jeffrey de Zwaan. Zij kregen een uitnodiging van de PDC voor de World Series of Darts Finals (29 t/m 31 oktober) in AFAS Live, Amsterdam. Géén Raymond van Barneveld dus en daar was verbazing over. Sportnieuws.nl sprak met de 25-jarige De Zwaan: over zijn vorm, ‘Barney’ en spelen voor eigen publiek in een vol stadion.


“Dat ik daar mag spelen, is prachtig voor mij. Zeker na 2 mindere jaren”, aldus De Zwaan, die al een tijd met fysieke problemen kampt.

Pijnlijke schouder
De Nederlander stond een tijdje in de top-20 van de PDC Order of Merit, maar hij is inmiddels afgezakt naar plek 37 op die wereldranglijst. De oorzaak? Een pijnlijke schouder, al zo’n 2 jaar lang. “De vorm is oké, maar het grootste probleem blijft de schouder. De pijn voel ik nog steeds, daar kom ik niet 1, 2, 3 vanaf. Ik ben er vaker aan geholpen, maar wat helpt écht? Daar probeer ik de laatste tijd achter te komen.”

Het laatste grote toernooi van De Zwaan was de UK Open in maart. “Het is vooral veel trainen de laatste tijd. Ik heb natuurlijk ook door die schouder 2 mindere jaren achter de rug.”

jeffrey-de-zwaan-tijdens-wk-darts-pdc-2021

Uitnodiging World Series Finals
Op 12 november kreeg De Zwaan net als de 3 eerder genoemde darters plotseling een uitnodiging voor de World Series Finals, een groot televisietoernooi in AFAS Live, Amsterdam. “Dat was een totale verrassing voor mij”, geeft De Zwaan aan. “Ik was toch wel verbaasd dat ze mij belden en had er echt geen rekening mee gehouden.”

‘The Black Cobra’, zoals zijn bijnaam luidt, kan echter wel de reden bedenken voor de uitnodiging van de PDC. “Ze hebben eigenlijk gewoon de wereldranglijst aangehouden en de hoogst geplaatste spelers uitgenodigd.”

Géén ‘Barney’
De Zwaan dus wél, trainingsmaat Raymond van Barneveld, 5-voudig wereldkampioen en dit jaar winnaar van een vloertoernooi, niét. “Hij heeft een beter jaar gehad dan ik én het is natuurlijk ‘Barney’. Maar het is duidelijk waar de PDC voor gekozen heeft”, refereert hij aan het aanhouden van de wereldranglijst.

“We trainen veel samen. We hebben het er over gehad, maar de PDC heeft een keuze gemaakt. Dat moet hij en moeten we allemaal accepteren.”

Op podium voor eigen fans
Op 29 oktober staat De Zwaan dus voor het thuispubliek in AFAS Live in Amsterdam. Het is iets voor de 25-jarige darter om naar uit te kijken. “Dat is iets heel gaafs. Ik ben heel blij om weer aan een televisietoernooi mee te mogen doen en dan is het extra bijzonder dat het in Amsterdam is.”

In 2019 maakte De Zwaan overigens al iets vergelijkbaars mee. Toen deed hij als challenger een speelronde mee aan de Premier League. De Zwaan mocht opdraven in Ahoy Rotterdam. “Ik weet hoe het is om voor zo veel publiek te staan. Die ervaring neem ik sowieso mee.” In de 1e ronde van de World Series of Darts Finals speelt De Zwaan tegen Van Duijvenbode. Check hierrr de complete loting.

Eerst nog 4 vloertoernooien
Voordat De Zwaan zijn opwachting maakt in AFAS Live, doet De Zwaan van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 oktober mee aan 4 vloertoernooien (Super Series 7). “Ik vind het wel prettig dat eerst nog zo’n serie op de planning staat. Daarvan kom je in de toernooivorm”, aldus De Zwaan een paar dagen voor de start van het 1e vloertoernooitje.

Op dinsdag en woensdag vloog hij er in de 1e ronde uit. Donderdag kwam hij tot de 3e ronde door onder andere Noppert te verslaan met 6-4. Tegen de Engelsman Ross Smith ging het mis: 4-6.