11-jarige Hurricane Harv deed Van Gerwen na en gooide 9-darter: ‘Ooit ga ik hem verslaan’

24 september 2021

Harvey Stringer
Harvey Stringer

Tijdens het video-interview pakt het jongetje plots zijn pijlen en gooit hij 'even' een 180'er. Hij grijpt 1 van zijn trofeeën en schreeuwt het uit. Als je het niet met je eigen ogen ziet, zou je het niet geloven. Harvey 'The Hurricane' Stringer is pas 11 jaar en een bijzondere jongen. Hij is een groot darttalent, gooide al een 9-darter, sleepte een sponsorcontract in de wacht en wordt niet geremd door zijn autisme. "Ik wil een groot kampioen worden."


Door: Eimert Pruis

Darts is zijn wereld en voor een kort moment wordt Sportnieuws.nl even toegelaten in die wereld. Op school is Harvey uit het Engelse Wickham Skeith totaal anders. Hij dart niet met leeftijdsgenootjes en vriendjes en heeft het ook nooit over zijn dartsavonturen. "Die vinden darts helemaal niet leuk, dus dan houd ik maar mijn mond." Voor Harvey is er maar 1 plek waar hij zich thuis voelt. Zodra hij zijn geliefde dartswereld in gaat verandert hij in een sociale babbelaar en blijft hij maar met die pijltjes gooien. "Ja ik houd van alle dingen van het darts. Voor publiek darten is geweldig. Helaas kon dat niet door de lockdown en gooide ik online toernooien. Dat ging me wel vervelen. Gelukkig is het darts weer terug."

Zijn gezicht straalt helemaal als Harvey het over darts heeft, ziet ook zijn moeder Clare, die inmiddels is aangeschoven. "Hij is helemaal bevangen door het darts en dat begon al op 3-jarige leeftijd. Toen deed hij de mimiek na van Michael van Gerwen. Die schreeuw van hem. Daarna pikte hij zelf ook de pijlen op en begon hij te gooien. Naar de grond, naar de bank. Allemaal niet op de juiste afstand en volgens de regels", zegt Clare met een knipoog.


Moeder Clare regelt alles zodat Harvey lekker kan darten. Hier zijn ze samen in Alexandra Palace bij het WK

Met rustig stapje terug gooit Harvey de 9e pijl
Harvey blijkt een groot talent te zijn en verbetert snel. Zijn grote doorbraak komt als hij eerder dit jaar bij een online toernooi een 9-darter gooit. "Ik was nog nooit verder gekomen dan 5 van de 9 darts", zegt Harvey over die ene keer dat hij de perfecte 9 darts gooide. Hij speelde geconcentreerd op zijn bord en zijn moeder zat op de bank met de hond online mee te kijken. "Ik voelde op de een of andere manier dat het ging gebeuren na de 1e 180. Natuurlijk was de stream veel langzamer en voordat ik het wist zwaaiden de deuren open. 'Mama, ik heb gewoon een 9-darter gegooid', schreeuwde hij. Hij was helemaal door het dolle heen."

Als je zijn 9-darter terugkijkt, zie je hoe professioneel Harvey het aanpakt. Hij is helemaal gefocust en voor de beslissende dubbel 12 neemt hij zelfs even een rustig stapje terug om goed in te ademen. "Ik dacht niet na en was helemaal geconcentreerd. Pas daarna dacht ik na wat ik net gedaan had en kon ik het echt niet geloven."

Speciale pin van de PDC
De 9-darter van de jonge Harvey kreeg veel aandacht en oud-darter Wayne Mardle vond dat dartsbond PDC een 9-darterpin moest sturen. Zo'n pin krijgt elke darter bij de PDC die een 9-darter gooit. De bond vond het een leuk idee en stuurde de pin op naar Harvey. "Ik ken Wayne al 3 jaar en ben natuurlijk ook groot fan van hem. Ik heb ooit een keer een wedstrijd tegen hem gegooid en 1 leg gewonnen!", meldt Harvey even tussen neus en lippen door met een grote grijns. Inmiddels heeft hij al heel wat darters gezien en gesproken en Harvey zelf is een bekende gast in Ally Pally.


De 9-darterpin die Harvey van de PDC kreeg

Harvey verslaat volwassenen en verdient contract
"Het darten gaat steeds beter", gaat Harvey verder nadat hij net die 180'er weer uit het bord haalt. "Ik zit nu rond de 70 gemiddeld, 3 jaar terug was dit nog 30. En ik dart alleen maar tegen volwassenen. Alleen dat vind ik leuk." Maar niet als hij verliest, maakt ook zijn moeder duidelijk. Dan is Harvey niet te genieten, totdat hij snel weer een setje darts pakt en verder gaat gooien. Hij weet op jonge leeftijd ook dat je van verliespartijen het meeste leert.

Inmiddels heeft hij zoveel geleerd dat hij is opgepikt bij het talententeam van Mission Darts, waar hij nu een heus contract heeft. De bekende darters waar hij vroeger soms tegen speelde, bleven hem in de gaten houden. Mardle tipte de jongen bij Mission, dat op zoek is naar grote talenten. Harvey krijgt daar begeleiding van de bekende darter Darryl Fitton. "Heel stoer", vindt hij dat.


Harvey met zijn coach Darryl Fitton

Bob's 27 en trainen op de academy
Een echt trainingsbeest kan je Harvey wel noemen. Hij houdt van het spelletje. Meestal dart hij gewoon thuis en in de weekenden gaat hij er met zijn ouders erop uit voor een toernooi. Daar verslaat hij darters die 10 jaar ouder zijn dan hem. In de regio is hij zelfs al 2 maanden op rij verkozen tot darter van de maand. "Als ik deze maand weer win, dan mag ik de beker houden", glundert Harvey die elke week traint op een speciale academy en ook nog trainingen krijgt aangereikt van Fitton. Zo moet hij challenges doen en speelt hij nu Bob's 27 darts. Een trainingsspel bedacht door oud-darter Bob Anderson, waarbij je 27 punten krijgt en begint bij het gooien van dubbel 1. Mis je 3 pijlen dan gaat de dubbel van je score af. Voor elke keer dat je raak gooit komen er punten bij. "Superleuk is dat! De perfect score is 1437, daar ben ik nog niet in de buurt gekomen", schatert Harvey het uit.

Hurricane Harv
Met You're a Superstar van Love inc. heeft Harvey ook al een eigen walk-on-song. Het liedje is uitgekozen door Clare, omdat het zo goed bij zijn geliefde zoon past. Harvey wil liever een ander lied maar weet nog niet welke. "Als ik straks bij de PDC dart mag ik zelf een liedje kiezen", kijkt Harvey stiekem al vooruit. Of Hurricane Harv, zoals hij wordt genoemd in de dartswereld. "Hij is ook echt een hurricane. Hij rent van hot naar her en heeft een hele korte aandachtspanne."

Rekenwonder is helemaal in de zone
Daar komt het autisme van Harvey om de hoek kijken. Iets waar hij niets om geeft, iets wat deel uitmaakt van hem en wat hij gebruikt in zijn darts. "Ze zeggen dat elke autist iets heeft waarin hij excelleert. Voor Harvey is dat duidelijk darts. Hij is dan zo in een zone en doet zijn ding." Daar komt ook nog eens bij kijken dat Harvey geweldig kan rekenen. Andere darters vergissen zich weleens en eindigen niet op een finish. Harvey niet. "Vanaf midden 200 weet hij al precies wat hij moet gooien en hij rekent zo snel. Ongelooflijk."


Harvey thuis aan het oefenen

9-darter gooien als groot kampioen
De darters die hij eerst imiteerde wil hij nu het liefst zo snel mogelijk verslaan. "Ik wil een toernooi winnen en dan moet ik iedereen verslaan, ook Van Gerwen." En er zit misschien ook wel weer een 9-darter aan te komen, omdat hij ook regelmatig een 11- en 10-darter eruit perst. "Ik weet ook wel, dat het misschien nog wel eens 10 jaar kan duren. Maar als het dan zo lang duurt dan wil ik die 9-darter wel gooien op een groot toernooi, als groot kampioen."

Clare ziet het wel gebeuren. Ze denkt dat ze een dart-ster in wording op de wereld heeft gezet. "Ja hij is heel speciaal en dat zeg ik niet alleen omdat ik zijn moeder ben. Aan de andere kant is hij ook weer heel gewoon. Harvey is Harvey. What you see is what you get. Gewoon een jongen die verliefd is op het darts en daarin weleens heel ver kan komen."


Harvey met de darter die hij vroeger zo vaak imiteerde: Michael van Gerwen